Het gemeenterapport van Ardooie: Bestuursakkoord laatste twee jaar in stroomversnelling

In februari opende de nieuwbouw ‘t Klavier op de site in de Klaverstraat. © JM

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

In 2018 waren er 19 zetels te verdelen. Groep 82 van lijsttrekker Karlos Callens won 15 zetels, eentje meer dan in 2012. Chantal Vande Vyvere, die in Groep 82 na Karlos de meeste voorkeurstemmen behaalde, stapte uit de partij nadat ze geen schepenmandaat meer kreeg en zetelt als onafhankelijke. Samenplus won vier zetels, eentje minder dan in 2012. N-VA haalde geen zetel meer.

Pieter Callens, zoon van Karlos, kon niet zetelen door zijn bloedverwantschap in de eerste graad. Els Bouckaert kwam in zijn plaats. In april 2020 werd ze vervangen door Wesley Lannoo. In januari 2021 zette Christine Vandewaetere van Samenplus een punt achter haar 20-jarige carrière als gemeenteraadslid, Elien Rosseel volgde haar op. Diezelfde maand nam Steven Demeulenaere van Samenplus om persoonlijke redenen ontslag en maakte Rudi Debusschere zijn comeback.

Zondag 8 oktober 2023 overleed burgemeester Karlos Callens. Eerste schepen Krist Soenens was waarnemend burgemeester tot Véronique Buyck in Groep 82 aangeduid werd als opvolger. Hein Defour nam haar plaats in als schepen. Dieter Vanovertveldt werd het nieuwe raadslid voor Groep 82.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Het bestuur realiseerde enkele projecten, al gaat het volgens de oppositie te traag. De laatste twee jaar kwamen heel wat zaken in een stroomversnelling. In februari opende de nieuwbouw ‘t Klavier op de site aan de Klaverstraat, de nieuwe thuis voor buitenschoolse kinderopvang ‘t Filoetje, Judoclub Koolskamp, Sint-Maartenshuis en Harmonie Sint-Cecilia. Het is ook de uitvalsbasis van Art’Iz Koolskamp en een digipunt. Het oude lokaal van de harmonie is gerenoveerd voor KLJ Koolskamp. Rondom is er een groene speel- en ontmoetingszone aangelegd. Ook de herontwikkeling van de site Prinsendreef is in uitvoering. Er komt een multifunctioneel gebouw voor buitenschoolse kinderopvang ‘t Filoetje, kunstacademie Art’Iz, toneelvereniging Arko en JH De Komeet. Met knippen van de Prinsendreef en de aanleg van het mobipunt wacht men tot na de werken in de Beverenstraat. De Watervalstraat werd vernieuwd en kreeg een gescheiden rioleringsstelsel. Dezelfde werken zijn bezig in de Moskostraat en omgeving. Aan de gescheiden riolering begonnen ze in de Hellestraat, Spriestraat en Beverensestraat. De gemeenteschool kreeg een groene speelplaats.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Het gemeentebestuur beging in deze legislatuur misschien wel enkele missers, maar over miskleunen spreken, lijkt ons overdreven. Was het aan de kant schuiven van Chantal Vande Vyvere een fout van Groep 82? Wie zal het zeggen? Samenplus vindt het wel niet oké dat bepaalde projecten op de lange baan werden geschoven, terwijl Ardooie de centen had om die snel te realiseren. Samenplus vindt dat het gemeentebestuur soms ook goochelt met bedragen en ramingen voor werken tot vijf keer aanpast of verhoogt. De Lijsterstraat op de grens met Izegem moet volgens de bewoners dringend veiliger ingericht worden. Meerderheid en oppositie zijn het daarover eens. “We namen al tal van maatregelen om het verkeer daar trager te doen rijden, maar als automobilisten en landbouwers zich niet aan de snelheidsbeperking houden, is dat dweilen met de kraan open”, zei schepen Krist Soenens. En dan zijn er nog zaken waarvoor men maandenlang op dezelfde nagel blijft kloppen zoals de zoektocht naar een uitbater voor de cafetaria van de sporthal. De vraag is of het daarbij echt gaat over slechte voorwaarden voor de kandidaat-uitbater?

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De voorbije legislatuur werd overschaduwd door het overlijden van burgemeester Karlos Callens, die jarenlang de touwtjes in handen had, op 8 oktober vorig jaar. Véronique Buyck werd nog vóór zijn dood naar voor geschoven als zijn opvolger en werd korte tijd later fulltime burgemeester.

Kallens zorgde ervoor dat Ardooie een rijke gemeente is. Het bestuur realiseerde onder zijn leiding heel wat werken en projecten. Onder burgemeester Véronique Buyck werd die trend voortgezet. Het laatste jaar zijn er heel wat werken gestart en/of afgewerkt. Of de kritiek van de oppositie dat de werken te traag vooruitgaan terecht is, moeten de Ardooienaren beoordelen in het stemhokje.

Oppositiepartij Samenplus vindt dat het bestuur niet veel doelstellingen vooropstelde, waardoor het meerjarenplan realistisch, maar ook weinig ambitieus was. Ardooie doet het financieel uitstekend en enkele buurgemeenten zouden maar al te graag fuseren. Maar zo’n fusie willen noch de meerderheid, noch de oppositie in Ardooie.