Groen bloedt en gaat van drie naar één zetel: “Veel kiezers wellicht voor burgemeester gestemd om dam tegen Vlaams Belang op te werpen”

Bert Wouters kan niet anders dan zich neerleggen bij het resultaat: “Dat veel jonge kiezers niet kwamen opdagen, speelde ook niet in ons voordeel.” © foto a-SB
Redactie KW

Alle partijen in Roeselare gaan iets achteruit, de winst wordt integraal opgesoupeerd door Vlaams Belang. Maar het is Groen dat het hardst geraakt is: van 9,6 procent naar 5,1, maar vooral ook van drie naar één zetels. Die zetel zal ingenomen worden door lijsttrekker Bert Wouters: “Dit is gewoon de harde realiteit”, klinkt het.

Waar Groen nog deel uitmaakte van de meerderheid tussen 2013-2018, werd het in de vorige beleidsperiode aan de kant geschoven voor Open VLD (nu Lokaal Liberaal). Met een erg divers lijst onder aanvoerderschap van Bert Wouters werd nu naar de kiezer getrokken, maar de groene partij kon maar een 20ste van de Roeselaarse kiezers overtuigen. “Het is hard. Een verklaring? Wellicht hebben veel kiezers ook voor de burgemeester gekozen, om zo zeker een dam op te werpen tegen Vlaams Belang. Dat zal een deel van de verklaring zijn.”

Ook de lage opkomst speelt allicht niet in het voordeel van Groen. “We horen ook dat er vooral veel jonge mensen niet zijn gaan stemmen en laat dat net ook een groot deel van onze kiezers zijn.”

Waar Groen nog drie zitjes had in de vorige gemeenteraad, vallen ze nu terug op één zetel. “Leuk is anders, maar ik zal daar dus alleen zitten. Maar zoals gezegd: het is de realiteit en we moeten ermee aan de slag.”