Gemeenteraad van Houthulst beleeft rustige legislatuur: ruzies verscheuren SP.A/Vooruit, maar deren CD&V niet

Op de foto zittend van links naar rechts Tessa Vandewalle, Erik Verbeure, Ann Vansteenkiste, Joris Hindryckx, Geert Van Exem, de plaatsvervangende algemeen directeur Bernard Deweerdt, Jeroen Vandromme en Peter Van Ryckeghem. Staand zien we Marc Pysson, Birger Kimpe, Kelly Es, Dries Delheye, Jochen Stroobant, Filip Despierre, Dirk Gheysen, Nadine Bailleul, Karlos Debouck, Kristof Vande Moortel, Eric Beghein, Karien Vanthuyne, Filip Vanhevel en Julie Descheppere. © gf
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Houthulst, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.

Al bij al werd het een rustige legislatuur in de gemeenteraad. De burgemeesterswissel Hindryckx-Vandromme was gepland en aangekondigd. Verder waren er geen belangrijke personeelswissels, behalve bij SP.A/Vooruit. Lijsttrekker Nico Stroobant verliet gedegouteerd de politiek en verhuisde zelfs naar Diksmuide. In zijn plaats kwam Olivia Masselin die na vier jaar de schepensjerp van Peter Van Ryckeghem opeiste.

Voorkeursstemmen

De vorige gemeenteraadsverkiezingen in Houthulst draaiden uit op een klinkende overwinning voor CD&V Plus. Uittredend burgemeester en lijsttrekker Ann Vansteenkiste werd echter qua voorkeursstemmen ingehaald door Joris Hindryckx en Jeroen Vandromme, die respectievelijk op de tweede en derde plaats stonden. Als compromis werd afgesproken dat Hindryckx de eerste vijf jaar burgemeester mocht zijn en Jeroen Vandromme het laatste jaar de sjerp kreeg. Zo geschiedde: op dinsdag 29 augustus legde Jeroen Vandromme de eed af als burgemeester bij de gouverneur.

(lees verder onder de tabel)

Ann Vansteenkiste moest tevreden zijn met het postje van schepen van Sociale Zaken. Ook Erik Verbeure en Tessa Vandewalle kregen een schepenpost. Hoewel CD&V Plus een absolute meerderheid behaalde (13 van de 21 zetels) hees ze toch SP.A (nu Vooruit), dat amper twee zetels haalde, mee aan boord. De vraag was echter wie van de SP.A-verkozenen – lijsttrekker Nico Stroobant of Peter Van Ryckeghem – het resterende schepenmandaat mocht opnemen.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Stroobant het laken naar zich toe ging trekken, maar op de eerste gemeenteraad was het toch Van Ryckeghem die de eed aflegde. Een jaar na de verkiezingen stapte Nico Stroobant gedegouteerd uit de politiek. Hij verhuisde zelfs naar Diksmuide. Vijf jaar later blikt hij met bitterheid terug op die periode. “Nu ben ik totaal niet meer bezig met politiek. Ik heb totaal geen voeling meer met Houthulst. Ik ben bezig met andere dingen die me dichter aan het hart liggen, zoals voetbaltrainer zijn bij SV Diksmuide. Ik werk ook in de horeca, dus ik heb ook helemaal geen tijd meer om me bezig te houden met zulke dingen.”

“Politiek is nu een ver-van-mijn-bedshow”, blikt Nico Stroobant terug.
“Politiek is nu een ver-van-mijn-bedshow”, blikt Nico Stroobant terug. © TOGH

Ambities om in Diksmuide in de politiek te gaan, heeft hij helemaal niet. “Ik heb er een degout van gekregen”, gaat Nico Stroobant verder.

“Ik kreeg een degout van de lokale politiek” – Nico Stroobant

“Politiek is nu een ver-van-mijn-bedshow. Ik las wel iets dat Peter Van Ryckeghem nu op de Lijst Burgemeester zal staan. Dat is natuurlijk zijn eigen keuze, maar dat is effectief kleur bekennen. Zo zie je maar wat hun ambities zijn. Uiteindelijk werd ik geen schepen, maar ik heb er geen spijt van. Ik heb de duistere kant van de politiek ervaren. Ik deed het wel graag, maar het is een keiharde wereld en ik was misschien een beetje te braaf voor de politiek.”

Troostprijs

Met het vertrek van Stroobant kreeg Olivia Masselin haar zetel. Meteen greep ze haar kans en eiste ze de schepensjerp op voor de laatste twee jaar van de legislatuur. Het bleek niet de enige personeelswissel afgelopen bestuursperiode. Uittredend schepen Geert Van Exem vloog uit het schepencollege en kreeg als troostprijs de job van gemeenteraadsvoorzitter, maar verhuisde eind 2020 naar Langemark-Poelkapelle, waardoor de jonge Kelly Es voorzitter werd. Ronny Goderis volgde Van Exem op in de gemeenteraad.

Met het overlijden van Marc Pysson (CD&V Plus) in 2021 kwam Lisa Callebert in de gemeenteraad. Nog geen jaar later nam ze echter ontslag, waardoor uiteindelijk Maya Vervaeke de laatste CD&V-zetel warm mocht houden voor de rest van de legislatuur.

Stoelendans was er ook bij de oppositie. Dokter Katrien Meyvaert besloot niet zetelen. Nochtans eindigde ze bij N-VA met de op een na meeste voorkeursstemmen, na haar echtgenoot Kristof Vande Moortel. Maar net door die verwantschap mocht ze niet zetelen. Julie Descheppere kwam in haar plaats. Karlos Debouck (N-VA) zette in 2021 een stap opzij wegens gezondheidsproblemen. Tanja Greitsch kwam in de gemeenteraad als zijn vervanger. Het jaar daarop gaf Karien Vanthuyne (N-VA) haar mandaat door aan Nick Geers (N-VA), zoals aangekondigd bij het begin van de legislatuur. Door meningsverschillen stapte ook Dirk Gheysen uit N-VA. Hij zetelde al sinds begin 2019 als onafhankelijke.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten