“Een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners”: Sander Loones, verkozen tot burgemeester in Koksijde, wil meteen stempel drukken

N-VA's Sander Loones. © BELGA
Redactie KW

Sander Loones (45) behaalt met zijn partij Samen met Sander met 14 van de 27 zetels de absolute meerderheid in Koksijde. Hij hengelt naar een coalitie met De Nieuwe Lijst, goed voor drie zetels. Dat betekent dat Team 8670 van Stéphanie Anseeuw met 10 zetels in de oppositie belandt. “Wij gaan terug naar de mensen”, belooft Sander. “Van een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners tot een avondloket in het gemeentehuis.” Deze 10 beslissingen wil hij vanaf dag één nemen.

De politieke microbe heeft Sander uiteraard niet van vreemden. Zijn oma Rosette Dewitte was de eerste vrouwelijke burgemeester van Oostduinkerke van 1953 tot 1964. Zijn grootvader Honoré was eveneens jaren burgemeester van Oostduinkerke, tot het jaar dat de gemeente fusioneerde met Koksijde.

Zijn papa Jan Loones was decennia een politiek boegbeeld, zowel in de nationale als lokale politiek. Na zes jaar oppositie voeren in de Koksijdse gemeenteraad, mag Sander Loones zich binnenkort burgemeester van Koksijde noemen. Alle kandidaten op zijn lijst Samen met Sander behaalden minstens 1.000 voorkeurstemmen, Sander zelf kroont zich tot kampioen met 4.142.

Opvallende vaststelling

Meteen doet de toekomstige burgemeester een opvallende vaststelling. “Er stemden zondag 11.867 Koksijdenaren, dat zijn er 4.430 minder dan in 2018. Als we daarop inzoomen zien we dat in wijken en dorpen waar het verenigingsleven bloeit, er meer mensen zijn gaan stemmen.”

“In Koksijde-Bad bijvoorbeeld lag dat veel lager. Meteen is aangetoond dat mensen verbinden heel belangrijk is en daarop zetten we in.”

Samenwerking

Dat doet hij niet alleen maar met De Nieuwe Lijst van Kirke Hillewaere. “Het woord ‘samen’ staat niet voor niets in onze lijstnaam”, motiveert Sander zijn keuze om met een coalitiepartner in zee te gaan.

“Kirke heeft met haar team een positieve en sterke campagne gevoerd. Ze neemt met haar ploeg nu even de tijd om na te denken over ons voorstel, maar ik hoop dat het tot een samenwerking zal komen. Trouwens, ook naar de oppositie wil ik luisteren in de toekomstige gemeenteraad. Een goed idee is een goed idee, ongeacht van wie het komt.”

Uitvoering

Inspraak, transparantie en communicatie zijn begrippen die we in elk partijprogramma zien staan. Maar hoe wil Sander die concreet invullen en zal inspraak niet zorgen voor een vertraging in dossiers? “Nee, helemaal niet”, antwoordt Loones meteen.

“De voorbije jaren heeft het bestuur talrijke masterplannen geponeerd, maar kwam het niet tot een uitvoering. Waarom? Omdat ze de buurt niet voldoende hebben betrokken bij het hele proces: van het eerste tot het definitieve ontwerp.”

“De burgers zijn mondig geworden en dat is goed. Elke schepen krijgt de bevoegdheid participatie. We denken ook aan een inwonersparlement in woonbuurten om de communicatie te verbeteren. Neem nu het plan om de Leopold II-laan in Oostduinkerke her aan te leggen. Door de inwoners daar niet in te betrekken, is het project al gestrand nog voor het gestart is.”

“De heraanleg van de Groendijk is nog zo’n voorbeeld. Inspraak creëert verantwoordelijkheid. We nemen onze inwoners serieus. Zij weten maar al te goed dat we gebonden zijn aan budgetten.”

Investeren in sport

En Sander ziet nog een manier om mensen te verbinden: blijven investeren in sport. “We kiezen voor een nieuw overdekt zwembad, een nieuwe sporthal met twee verdiepingen om de vloersportenzaal te vervangen in Koksijde-Dorp, een nieuwe klim- en boulderzaal en waarom geen terrein voor extreme sporten?”

“Verder zetten we in op extra recreatieve paden. Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar brengt ook mensen in contact met elkaar. Dat is ook de reden waarom we de kermis terug naar het hartje van Oostduinkerke-Dorp willen brengen en de feestcomités nieuw leven willen inblazen. We gaan voor meer schwung.”

Geen federale ambities

Op dit moment is Sander Loones hoofdonderhandelaar bij de staatshervorming. Daarnaast zetelt hij als Vlaams parlementslid. Hoe verzoent hij dat met zijn burgemeesterstitel?

“Ik heb geen ambitie om federaal minister te worden, hoewel sommigen daaraan twijfelen. Ik blijf wel verder zetelen in het Vlaams parlement omdat het voor de gemeente heel belangrijk is om ook daar een stem te hebben.”

(GUS)

In zijn verkiezingsprogramma belooft Samen met Sander om onmiddellijk deze 10 beslissingen te nemen.

De feestcomités komen terug

Trouwen op het strand

Kermis in ’t hartje van Oostduinkerke-dorp

Terug strandcabines op Duinpark

Opnieuw een volwaardige klusjesdienst binnen het sociaal huis

Strenge boetes op zwerfvuil

Minstens één keer per week een avondloket in het gemeentehuis

Versterking van de dienst lokale economie

Schoolbusvervoer invoeren

Terug een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners.