Drie verkozenen vervangen in gemeenteraad van Zonnebeke de voorbije zes jaar: twee wissels in het schepencollege

De gemeenteraad bij de installatie begin 2019, met staand v.l.n.r. Koen Descheemaeker, Jens Six, Liselot Wydooghe, Annelies Vancoillie, Nele Dejonghe, Jan Desmet, William Doom, Marc Verstraete, Franky Gryson, Sophie Vangheluwe, Franky Bryon, Frans Deleu, Maxim Vermeeren, Johan Demonie, Hannelore Blondeel en Luc Hoflack. Zittend v.l.n.r.: Joachim Jonckheere, Koen Meersseman, Ingrid Vandepitte, Dirk Sioen, Thijs D’Alleine, Jan Vandoolaeghe en Sabine Vanderhaeghen. © ZB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Zonnebeke zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.

Met een absolute meerderheid van 14 van de 23 zetels werd #Team8980 in oktober 2018 de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is een kartel tussen CD&V, Open VLD en onafhankelijken. De oppositie bestaat uit InSamenSpraak met vijf zetels, N-VA met drie en Lijst Passendale met één zitje in de raad. Halfweg de legislatuur nam na drie jaar schepen Sabine Vanderhaeghen afscheid van de politiek en ze werd volgens een akkoord binnen haar partij vervangen door Johan Demonie. Christine Van Exem kreeg daardoor een plaatsje in de Zonnebeekse gemeenteraad. Nog bij meerderheidspartij #Team8980 stopte raadslid Marc Verstraete. Hij werd in de gemeenteraad vervangen door Philippe Rassalle.

Burgemeester

De grootste verandering kwam er op 1 januari 2023 toen burgemeester Dirk Sioen volgens een afspraak zijn burgemeesterssjerp doorgaf aan Ingrid Vandepitte, die zo de eerste vrouwelijke burgemeester én de eerste afkomstig van Passendale werd van de fusiegemeente. Bovendien was ze 40 jaar na Paul Priem ook weer de eerste burgemeester van CD&V-signatuur.

Stemmenkanon Dirk Sioen – in 2018 zette hij met 2.263 voorkeurstemmen een record neer – bleef wel zetelen als schepen. “Ik ben altijd graag burgemeester geweest omdat de keuze uit onze bevolking kwam”, vertelde hij bij zijn afscheid als burgemeester in onze krant. “Het is de mooiste politieke functie die een mens kan bekleden. Je staat dicht bij de bevolking en je kunt helpen. Heel wat burgers kwamen dikwijls bij mij met persoonlijke problemen. Mijn vrouw zei dan vaak: ‘je bent een heel goedkope advocaat’. Maar vertrouwend op mijn buikgevoel hielp ik waar ik kon. Onder mijn burgemeesterschap ben ik het meest trots op de gezonde financiën, het akkoord rond ontmoetingscentrum De Craeye, nieuwe accommodatie voor sportclubs en kinderopvang, de dorpskernvernieuwing van Zandvoorde en de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog met ontvangsten van ons vorstenpaar, toenmalig prins Charles en prins William en prinses Kate.”

“Burgemeester is de mooiste politieke functie die een mens kan bekleden” – Dirk Sioen

Ondanks het feit dat Dirk Sioen al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft, wil hij toch graag nog één termijn als schepen volmaken.

Onafhankelijk

Bij de oppositie viel één wissel te noteren. Raadslid Jens Six (N-VA) verhuisde naar Ieper en werd in juni vorig jaar vervangen door Sam Calmeyn. Na een intern conflict binnen N-VA koos Calmeyn er begin dit jaar echter voor om voortaan als onafhankelijke te zetelen. Bij de komende verkiezingen staat hij op de lijst van #Team8980. Bij InSamenSpraak deden de vijf gemeenteraadsleden allemaal de volledige rit uit. Ook William Doom bleef zes jaar lang in de gemeenteraad voor Lijst Passendale, maar zijn partij komt bij de volgende verkiezingen niet meer op.

Met de jonge Jens Six blikken we terug op zijn periode als gemeenteraadslid. “Ik kijk heel positief terug op die periode”, klinkt het. “Het was een leerrijke tijd waarin verschillende uitdagingen voor het gemeentebestuur aan bod kwamen. Door samen te werken met enkele schepenen heb ik vanuit de oppositie toch enkele zaken kunnen realiseren. De coronacrisis was een domper, omdat daardoor veel vergaderingen digitaal moesten plaatsvinden, maar gelukkig ligt die periode nu achter ons. Ik volg de lokale politiek nog op de voet. Ik ga regelmatig naar de gemeenteraad in Zonnebeke kijken en probeer ook die van Ieper vanop een afstand te volgen.”

Nationaal succes

Het is uiteraard de vraag of de partij van burgemeester Ingrid Vandepitte haar absolute meerderheid zal kunnen behouden. “Het is afwachten welke impact de afschaffing van de opkomstplicht zal hebben en of lokale partijen kunnen meesurfen op nationaal succes”, vervolgt Jens Six. “In zowel Zonnebeke als Ieper is er een gemeentelijst die mikt op de absolute meerderheid, maar verrassingen blijven mogelijk. Ik ben erg benieuwd.”

Jens Six is jurist bij het transportbedrijf Sitra Ieper. Als oppositieraadslid toonde hij zich op de gemeenteraad vrij actief met enkele tussenkomsten vanuit zijn opleiding. “Toen er problemen waren met de GDPR-wetgeving en de privacyverklaring van de gemeente hebben schepen Koen Meersseman en ik de koppen bij elkaar gestoken en ervoor gezorgd dat Zonnebeke nu als voorbeeldgemeente wordt aangehaald wat betreft privacy”, vertelde hij destijds in deze krant. “Dat stemt mij trots. Zo’n samenwerking tussen meerderheid en oppositie brengt het beste voor de gemeente naar boven en mag wat mij betreft nog meer gebeuren.”