Drie verkozenen vervangen in gemeenteraad van Ledegem de voorbije zes jaar: Doek valt over lokale afdeling Groen
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ledegem, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
Het kartel CD&V/VD behaalde bij de verkiezingen van oktober 2018 een overduidelijke overwinning. Bij de start van de bestuursperiode was er intern een bestuursakkoord dat Sybille Geldhof vier jaar schepen zou zijn, de laatste twee jaar zou Emiel Debusseré haar bevoegdheden Sport, Jeugd, Onderwijs, Noord-Zuid en Dierenwelzijn overnemen. Dat gebeurde vanaf januari vorig jaar. Naast de 18 zetels voor het kartel haalde SP.A, inmiddels Vooruit, twee zetels. Groen Ledegem heeft met Sien Jacques één vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Een oppositie van drie raadsleden heeft het natuurlijk heel moeilijk om op te boksen tegen zo’n overmacht van CD&V/VD. Bovendien is Jacques er op de gemeenteraad heel vaak niet en laat ze op die manier haar kiezers in de kou staan.
(Lees verder onder de tabel)
Geert Wylin
Tine Clicque (CD&V/VD) legde begin september vorig jaar de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Ze nam de plaats in van Maaike Vandromme, die verhuisde naar Passendale. Het blijft voor Tine overigens in de familie, want ook haar schoonzus Jolien Goemaere is gemeenteraadslid in dezelfde fractie. Begin mei dit jaar overleed gewezen schepen Geert Wylin. Hij was destijds schepen en OCMW-voorzitter. Geert zetelde sinds begin 1989 onafgebroken in de gemeenteraad. Nico Clarysse volgde hem op als gemeenteraadslid. Opmerkelijk is alvast dat Clarysse op de Lijst Burgemeester (de nieuwe naam van CD&V/VD) geen kandidaat is… Het doek valt dus over de lokale afdeling van Groen. “Is het dan allemaal voor niets geweest? Zeker niet”, blikt Sien Jacques terug.
“Is het dan allemaal voor niets geweest? Zeker niet. We hebben zaken veranderd”
“Hoewel we weinig rechtstreeks konden verwezenlijken in de gemeenteraad, hebben we wel degelijk zaken veranderd in onze gemeente. Heel vaak werden onze voorstellen die de meerderheid weigerde enkele maanden of zelfs jaren later toch nog verwezenlijkt in de gemeente. Onder een iets andere vorm, onder een iets andere noemer. Die pluimen kunnen we niet op onze hoed steken, maar zonder ons waren die er vermoedelijk nooit geweest. Fietsstraten, een degelijk snoeibeleid, nieuwe bomen die de verminkte bomen in onder meer de Kortwagenstraat vervangen, het toetreden tot het burgemeestersconvenant, enzovoort.”
Simpelweg onmogelijk
“We trekken de deur van de gemeentepolitiek achter ons dicht. Niet omdat we vinden dat alles perfect loopt in Ledegem er is zeker nog werk aan de winkel. Ook niet omdat we ons niet meer willen inzetten voor onze gemeente veel bestuursleden zijn actief in het middenveld of zetten zich op andere manieren in voor onze samenleving. Wel omdat we ons op een positieve manier willen inzetten voor onze medeburger. En met de huidige meerderheid is dat simpelweg onmogelijk. We willen al onze kiezers en sympathisanten bedanken. We hebben een boeiende periode achter de rug en zijn blij dat we een bijdrage konden leveren aan ons Ledegem op een positieve en integere manier.”
Patrick Van Gheluwe
Wie rechtstreeks werd verkozen, maar zijn mandaat niet opnam, is gewezen burgemeester en ex-gedeputeerde Patrick Van Gheluwe (Vooruit). Ook na de verkiezingen van oktober 2012 gaf hij de fakkel door. Toen was Vangheluwe lijsttrekker. Nu neemt hij niet langer deel aan de verkiezingen en verdwijnt een zwaargewicht van het politiek toneel.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier