Cabaretier Karel Declercq gaat dit keer stemmen als Donald Trump: “Not voting is for losers”

Het oor bedekt met een zakdoek, zo arriveerden Donald Trump en Melania, in casu Karel Declercq en zijn echtgenote, in het Instituut de Pélichy. Ze waren er naar toe gebracht in een golfkarretje (zie achtergrond). © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Al 25 jaar heeft Karel Declercq zowat bij alle stembusgangen wel een act in petto. Dit jaar koos hij voor de gemeenteraadsverkiezingen in zijn Izegem voor het alter ego van Donald Trump. Hij werd ook geflankeerd door zijn Melania en kwam aangereden in een golfkarretje.

Het startte in 1999 toen de cabaretier zich vermomde als dioxinekip, in juni dit jaar ging hij als Joost Klein. “Het is zeker niet partijpolitiek gericht, het is geslaagd als we een lach kunnen toveren bij wie gaat stemmen.”

Melania, ofte Karels echtgenote Karolien Depuydt, offreerde de kiezers ook een Smartie, daar mochten ze hun favoriete kleur kiezen. Vanuit de Kasteelstraat, waar het koppel woont, kwamen ze aan getuft in een golfkarretje. Zelf brachten ze ook hun stem uit een stembureau in het Instituut de Pélichy. Niet gaan stemmen is voor losers, klonk het stemadvies van Donald Trump. Karel Declercq keek ook wat verontrust richting de fotografen. “Don’t shoot me in the ear.”