Burgemeester Bert Maertens (N-VA) reageert onthutst op coalitie met Vlaams Belang in Izegem: “We waren nochtans aan het onderhandelen”

Bert Maertens was ervan overtuigd dat er nog openingen waren in de onderhandelingen tot bleek dat STIP+ met Vlaams Belang in zee zou gaan. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Burgemeester Bert Maertens (N-VA), die straks 12 jaar de stad Izegem zal geleid hebben, reageert ook onthutst op het nieuws dat STIP+ in zee gaat met Vlaams Belang. “Donderdagavond zaten we nog samen, gingen we uit elkaar met een handdruk en ging ik wat besproken was terugkoppelen naar mijn bestuur. Maar nog voor dat kon gebeuren werd er blijkbaar al een persconferentie aangekondigd.”

Vrijdagavond kreeg Bert Maertens er lucht van dat STIP+ wel eens met Vlaams Belang het bed zou in duiken. “Ze kondigden een persconferentie aan, dan weet je dat ze iets nieuws hebben te vertellen”, reageert de burgemeester van Izegem.

“Maar een akkoord met ons was er niet, we wisten ook van CD&V en Vooruit-Groen dat zij dat niet hadden. Het spel is ook niet netjes gespeeld. Met CD&V hadden wij inderdaad een overeenkomst dat we graag in een groter geheel met STIP+ zouden samen besturen. Zij waren de winnaar van de verkiezing, zoveel is duidelijk. Maar wij hebben ook onze bestuurservaring en mensen die we kunnen inbrengen, maar het ging ook te snel over de postjes… Terwijl wij inhoudelijk nog een en ander wilden aftoetsen, ging het vooral over wie waar zou zitten.”

“Nooit gedacht dat de Open VLD’ers hierin zouden meestappen”

Dat STIP+ het cordon sanitaire breekt in Izegem, daar kijkt Bert Maertens toch enigszins van op. “Ik weet wel dat sommigen dat al meer genegen waren dan anderen, maar ik had nooit gedacht dat de Open VLD’ers (Matthias Leenknecht en Nigel Casier, red.) daarin zouden mee gaan. Dat zijn twee jonge gasten met nog een carrière voor zich, misschien ook wel in de nationale politiek. Dat gooien ze nu te grabbel door met Vlaams Belang samen te gaan.”