Balder Clarys (Vooruit-Groen) roept op om naar persconferentie over coalitie met Vlaams Belang te trekken, ook Flip Kowlier rouwt

Links: Balder Clarys. Rechts: het bericht van Flip Kowlier op Instagram. © gf
Wouter Vander Stricht

In Izegem sneuvelde zaterdag het cordon sanitaire. Tegen de zin van Balder Clarys van Vooruit-Groen, die opriep om de persconferentie van het nieuwe bestuur bij te wonen. “Kom af en draag iets van kleur. De dag is al zwart genoeg.”

Balder Clarys was al gemeenteraadslid voor Groen en stond ook op de kartellijst van Vooruit-Groen. Die belandt straks in de oppositie, nu STIP+ in zee gaat met Vlaams Belang. Zaterdagnamiddag werd de samenwerking officieel bekrachtigd op een persconferentie. Clarys riep vooraf op om die massaal bij te wonen.

“Wil jij ook niet dat onze stad bestuurd wordt door extreem-rechts? Dat onze stad een paria wordt? Kom af! En draag iets van kleur, de dag is al zwart genoeg”, schreef hij op Instagram.

(lees verder onder de foto)

“De oproep die ik lanceerde doe ik volledig uit eigen naam”, reageert Balder Clarys. “Ik wil ook gewoon een positieve boodschap naar buiten brengen. Ik heb aan mensen die al toezegden om te komen, en dat waren er toch wel wat, ook duidelijk gemaakt dat we het waardig wilden houden. We willen gewoon dat iedere Izegemnaar een stem krijgt en dat we niet bestuurd worden door extreem-rechts. Het valt af te wachten hoeveel volk er straks opdaagt, maar we willen onze boodschap over brengen.”

De oproep van Clarys viel niet in dovemansoren: een honderdtal misnoegde Izegemnaars daagde op en liet zijn ongenoegen blijken.

Flip Kowlier

Ook Flip Kowlier lijkt niet blij met het nieuws dat Vlaams Belang straks mee mag besturen in Izegem. De artiest deelde een korte, maar veelzeggende boodschap op Instagram. Hij schreef ‘Izegem’, gevolgd door een trieste emoji, met een gitzwarte achtergrond. Kowlier woont dan wel al even in Gent, de frontman van ‘t Hof van Commerce groeide op in Izegem. Hun eerste plaat heette niet voor niets ‘En in Izzegem’.

Flip Kowlier is overigens al sinds 2004 ereburger van Izegem. Opvallend: het was Vlaams Blok – de voorganger van Vlaams Belang – dat daar destijds als enige tegen protesteerde. “Tijdelijk commercieel succes is voor ons geen criterium om iemand het ereburgerschap toe te kennen”, klonk het twintig jaar geleden.