Aftellen naar de verkiezingen in Roeselare (5): Grote plannen met de deelgemeenten, al moet DNA behouden blijven
In de aanloop naar de verkiezingen op 13 oktober leggen we de lijsttrekkers van de verschillende partijen een ‘heet hangijzer’ voor. Een item dat in Roeselare wel eens voor discussie zorgt. Deze week gaan we dieper in op de deelgemeenten. Krijgen die voldoende aandacht? Wat is er gebeurd en wat komt er nog?
In de deelgemeenten leeft wel eens het idee dat alle inspanningen richting het stadscentrum gaan en dat de rest stiefmoederlijk behandeld wordt. Terecht? Niet volgens de drie partijen van de meerderheid. “Alles kan altijd nóg beter uiteraard maar de afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in de deelgemeenten en haar inwoners”, stelt Michèle Hostekint (Vooruit). “Zo werd er werk gemaakt van de infrastructuur van de jeugdbewegingen en speelruimte voor kinderen. In Rumbeke hebben we ingezet op vergroening in het centrum en de uitbreiding van het Bergmolenbos. Deze oefening is nog niet ten einde, het Bergmolenbos moet nog een flinke uitbreiding krijgen, het centrum moet nog verder vergroenen en we maken werk van een groene verbinding tussen het Bergmolenbos en het Sterrebos. De mobiliteit werd aangepakt maar moet waar nodig worden bijgestuurd in functie van verkeersveiligheid. In Beveren kreeg het Pastoorsbos een mooie upgrade en het Krommebeekbos werd verder afgewerkt. Met het Beverhuys en Beythem Kerke kregen zowel Beitem als Beveren er een mooi wijkhuis bij.”
“We ijveren voor voldoende nabije voorzieningen, van bankautomaten (zoals recent in Beveren) over horeca tot buurtwinkels, markten in de deelgemeenten en versterkte openbare verlichting”, vult Kris Declercq (CD&V) aan. “Voor Beitem zijn de heraanleg van een veilige Meensesteenweg en de verdere waterbeheersing prioritair. In Beveren maken we werk van een invulling van de vroegere VDL-site en het afwerken van het Krommebeekbos We willen de ziel van de deelgemeenten beschermen tegen hoogbouw. In Oekene gaan we voor een vergroening van het gemeenteplein met ruimte voor evenementen, een heraanleg van de Sint-Eloois-Winkelsestraat en het aanpakken van de thuishaven van KSA Oekene en KLJ Rumbeke.”
Markt in Beveren
Dat bevestigt ook Piet Delrue, van Lokaal Liberaal, die de meerderheid compleet maakt. “Er ging nooit meer geld naar de deelgemeenten als in de voorbije legislatuur. Elke deelgemeente heeft een eigen dynamiek en daar willen we ten volle blijven op inspelen. De bouw van de wijkhuizen in Beveren en Beitem zorgen voor een nieuwe wind in het verenigingsleven. Beythem Kerke en het Beverhuys worden vanaf de eerste dag al druk gebruikt. Onze plannen voor een groener centrum in Oekene maken tegelijk dat feestelijkheden op het plein steeds mogelijk blijven. We steunen het initiatief voor een themamarkt in Rumbeke. Als schepen voor wijkenbeleid stond ik mee aan de wieg van de nieuwe markten op Krottegem en in Beveren. De zaterdagochtend wordt daar ongetwijfeld hét ontmoetingsmoment. Via de vele actieve wijkcomités en de ondernemersorganisaties houden we een vinger aan de pols over de vragen en wensen van elke Roeselarenaar, ook in de deelgemeenten.”
Dieter Carron (N-VA), zelf inwoner van Beveren, is het hier niet helemaal mee eens. “De deelgemeenten kregen lange tijd te weinig aandacht. Vaak ging de grote budgetten naar wijken zoals Krottegem en werden de deelgemeenten wat minder bedeeld. In de laatste drie jaar van de legislatuur kwam er wel een inhaalbeweging en ging er ook wat budget naar de deelgemeenten. Alleen weet ik niet of het budget overal wel naar de juiste zaken gegaan is. Het derde voetbalveld voor Dosko Beveren en het Krommebeekbos zijn mooie realisaties voor Beveren.”
“Beveren kreeg ook het nieuwe Wijkhuis, kostprijs 2,7 miljoen euro. Was er echt vraag en noodzaak naar een nieuw wijkhuis? Het wijkhuis komt naast de Nieuwe Deure, Parochiaal centrum, KSA, Chiro, Dosko en volleybalclub BEVO. We hebben veel activiteit hier dicht bij elkaar en er komen veel kinderen en fietsers naar deze locaties. We moeten dringend werk maken van fietsveiligere wegen hier naar toe. De Izegemseaardeweg en de schoolomgeving waren hogere prioriteiten. We hebben nog steeds geen rusthuis in Beveren. Volleybalclub Bevo moet gaan trainen in Ardooie, een uitbreiding van de sporthal had ook een betere investering geweest dan het wijkhuis. We ontbreken ook een recyclagepark in Beveren.”
“Het DNA van elke deelgemeente moet bewaard blijven”
“De grootste aanpassingen kwam er met het nieuwe mobiliteitsplan. Er werd geknipt en er kwamen veel te lange fietsstraten. Waar Beveren nog geen enkele fietsstraat heeft, ligt het er in Rumbeke vol van. De problemen van de geurhinder in Rumbeke kwamen pas op het einde van de legislatuur aan bod en een oplossing is er nog niet in zicht.
Dorpsgevoel
De deelgemeenten kregen op een verkeerde manier aandacht, aldus Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “De inwoners van onze deelgemeenten kiezen bewust om te wonen buiten het stadscentrum maar toch met een link naar het stadscentrum. Vlaams Belang pleit er voor dat dit DNA behouden blijft. Nog verdere verdichting zorgt er voor dat dit onder nog meer onder druk komt te staan we moeten dus de ruimtelijke ordening goed bewaken. Een belangrijk aandachtspunt is dat basisvoorzieningen (bakkers, slagers, bankautomaat, horeca,…) blijvend aanwezig blijven zijn in de deelgemeenten. Zo blijven onze deelgemeenten aantrekkelijk, zowel voor onze jonge gezinnen als voor senioren. Een gericht beleid moet dus dit aanbod helpen in stand houden. Rumbeke kreeg helaas op de verkeerde manier aandacht. Rumbeke is in een jaar tijd één grote fietsstraat geworden.”
“De deelgemeenten hebben dikwijls nog wat dorpsgevoel dat in Roeselare centrum al vervlogen is. Rumbeke is wat mij betreft die status al ontgroeid, door de laatste jaren zoveel nieuwe wijken, en heeft ook op andere vlakken minder de problemen van de kleinere kernen”, horen we van Bert Wouters (Groen). “In Beveren, Oekene, Beitem en de Zilverberg stellen zich andere problemen. Niet zozeer de groei van de gemeente met nieuwe inwoners, maar wel een verlies van winkels en dienstverlening. Als je geluk hebt vind je nog een bakker of een slager, een bankkantoor of geldautomaat zijn er meestal ook niet meer. Moeilijk om daar in in te grijpen als stad. Waar de stad wel impact op heeft is zijn eigen dienstverlening. Zo is een afdeling van de bibliotheek een meerwaarde, maar willen wij met een netwerk van wijkpunten de buurtcomités, zeker ook in de deelgemeenten, ondersteunen om mensen samen te brengen en muren te slopen.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier