Acht verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraadvan Menen: Fournier zegt politiek vaarwel

Vooraan zitten Renaat Vandenbulcke, burgemeester Eddy Lust, Patrick Roose en Angelique Declercq. Op de tweede rij staan Griet Vanryckegem, Karolien Poot, Dorianne De Wiest, Lianna Mkrtchyan, Stefanie Platteau, Oceân Vanderhispaillie, Tom Vlaeminck, Eddy Vandendriessche, Julie Roussel, Willy Ugille, Ruben Soens, Lisa Maxy, Berenice Bogaert en Virginie Breye. Achteraan vinden we Herman Ponnet, Mieke Syssauw, Stan Roose, Kasper Vandecasteele, Guy Blancke, Philippe Mingels, Mattias Eeckhout, Alex Vanthournout, Laurent Coppens, Martine Fournier, Fré Vandamme, Sylvianne Scherpereel en Caroline Bonte-Vanraes. © Stad Menen
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 31 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Menen, zetelen er vandaag nog 23 in de gemeenteraad.

Groen, de ploeg van dossiervreter Philippe Mingels, haalde in 2018 twee zetels. Hij begon aan de termijn met zijn soeur d’armes Karolien Poot. Zij nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en schopte het meteen tot in de bovenste verdieping van het stadhuis. In 2023 volgde dan het nieuws dat ze de fakkel zou doorgeven aan Jan Verbrugge. “Persoonlijke redenen lagen aan de basis van deze beslissing”, klonk het toen. “De kiezers die mij dit mandaat hebben gegeven, hebben recht op de beste versie van mezelf. Een versie die zich voor de volle 100 procent geeft. Dat kan ik nu niet meer waarmaken, dus is de enige juiste keuze die om mijn plek af te staan aan Jan.” Ook voor Jan Verbrugge waren het de eerste verkiezingen.

“Ik wil mijn engagement voor Menen nu op een andere manier invullen” -Martine Fournier

Vlaams Belang groeide deze legislatuur uit tot de vreemde eend in de bijt. Ze slaagden er in 2018 in om drie zetels te veroveren, maar blonken de afgelopen jaren vooral uit in onopvallendheid. De interpellaties waren op een hand te tellen en beperkten zich veelal tot minimale kwesties. Mattias Eeckhout groeide uit tot de absolute kampioen in afwezigheid. Zijn zitje bleef meer leeg dan wat anders, waardoor de honneurs door fractieleider Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest werden waargenomen. Achter de schermen van de lokale ploeg werd stevig gewerkt aan een Vlaams Belang 2.0, dat compleet afstand nam van z’n voorgangers. “Ouderwets, niet meer mee en overbodig”, klonk het daar, terwijl Eddy dan weer sprak van een interne staatsgreep. De raadsleden gingen onafhankelijk verder en verschijnen niet meer op de lijsten.

Lees verder onder de tabel.

Aardverschuiving

De christendemocraten werden in 2018 naar de oppositiebanken verbannen, waar dus ook oud-burgemeester en stemmenkampioen Martine Fournier terechtkwam. Met 10 zetels bleef de partij de grootste van Menen, maar ze kon niet tegen de monstercoalitie opboksen. Het verhaal zorgde voor een ware aardverschuiving. Pierre Vandeputte, voormalig partner van Martine Fournier, besloot toen zelfs even om de geldkraan dicht te draaien. De man investeerde hevig in zowel de Menense infrastructuur als het verenigingsleven. In 2021 besloot Fournier de politiek vaarwel te zeggen. “Ik wil mijn engagement voor Menen nu op een andere manier invullen en meer tijd maken voor mijn familie”, klonk het.

In maart van dit jaar kwam het droevige nieuws dat gemeenteraadslid Sylvianne Scherpereel de strijd tegen een slepende ziekte had verloren. Zowel de partij als de gemeenteraad werden door dit nieuws hard getroffen, want Sylvianne stond bekend als een warm en vooral erg dynamisch persoon. Ook Lisa Maxy verdween uit het halfrond, een gevolg van een verhuis. Willy Ugille koos dan weer meteen na zijn aanstelling voor een plaats binnen de OCMW-raad.

N-VA scoorde goed tijdens de verkiezingen van 2018 en sleepte vier zetels in de wacht. Het leverde de partij meteen ook drie schepenen op. De ploeg waarmee werd gestart, is ook de ploeg waarmee zes jaar later wordt afgesloten. Binnen hun rangen vielen er geen veranderingen te bespeuren. Hun politieke toekomst zal er wel anders uitzien. Schepen Renaat Vandenbulcke besloot eerder dit jaar niet langer mee te varen op het schip van N-VA en werd ontvangen binnen de rangen van de nieuwe Voor 8930-lijst van huidig burgemeester Eddy Lust.

Open VLD leverde niet alleen een burgemeester en een schepen, maar ook vier mandatarissen in de gemeenteraad. Stefanie Platteau werd tijdens deze legislatuur vervangen door Dries Defossez, nadat ze verhuisde uit Menen. Vooruit startte de legislatuur met 6 zetels. Oceân Vanderhispallie werd door Jean-Marie Lambrecht vervangen, nadat ze uit Menen verhuisde.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.