Acht verkozenen vervangen in gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle de voorbije zes jaar: bijna de helft haalt het einde niet
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Langemark-Poelkapelle zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.
In 2018 won CD&V (nu Respect) 9 van de 19 te verdelen zetels. Eentje te weinig om met een absolute meerderheid de gemeente te besturen. De partij van uittredend burgemeester Alain Wyffels moest dan ook op zoek naar een coalitiepartner en koos meteen na de verkiezingen al voor N-VA, dat met een stijging van 4 naar 7 zetels de morele winnaar was van de verkiezingen.
Om tot die coalitie te komen, offerde de partij wel Alain Wyffels op. Niet alleen nam Wyffels afstand van het burgemeesterschap, hij stapte na een loopbaan van 24 jaar, waarvan 17 jaar als burgemeester, uit de politiek. Ook Maddy Bouden (CD&V) en Frank Gheeraert (TOPE8920) verzaakten aan hun mandaat. In hun plaats kwamen Leen Louwagie en Nicole Louwagie (CD&V) en Koen Bentein (TOPE8920) in de gemeenteraad.
De burgemeesterssjerp ging naar Lieven Vanbelleghem (CD&V), met verder Marleen Soete (CD&V), Johan Vanysacker (CD&V), Dominique Cool (N-VA) en Peter Vantomme (N-VA) in het schepencollege. Jos Meersch (N-VA) werd voorzitter van de gemeenteraad. Zoals afgesproken in het begin van de legislatuur zette Johan Vanysacker eind december 2020 een stap opzij om zijn schepenlint door te geven aan Eddy Vanacker. Dominique Vanpeteghem werd de opvolger van Vanysacker in de gemeenteraad.
Bestuurswissel
Lang kon Vanacker echter niet genieten van zijn schepenmandaat. Wederzijds wantrouwen en geruzie zette de coalitie op losse schroeven en na een zomer vol politiek tumult ontplofte in september 2021 de bom. N-VA maakte handig gebruik van de nieuwe wet-Somers met de constructieve motie van wantrouwen om CD&V te dumpen voor nieuwe liefdes Vooruit en TOPE8920. Schepen Cool werd de nieuwe burgemeester. Gemeenteraadslid José Victoor (N-VA) had net voordien zijn ontslag ingediend om zo opvolger Heidi Coppenolle (N-VA) als wettelijk verplichte vrouw in het schepencollege te kunnen krijgen.
“Ik voelde dat ik in die coalitie de grootste obstructie zou zijn” – Alain Wyffels
Vooruit en TOPE8920 hadden samen maar drie gemeenteraadsleden, maar die kregen wel alle drie een postje. Jean-Marie Callewaert (Vooruit) en Laurent Hoornaert (TOPE8920) werden schepenen en Koen Bentein (TOPE8920) mocht de rest van de legislatuur optreden als gemeenteraadsvoorzitter. De nieuwe coalitie had een heel nipte meerderheid met 10 van de 19 zetels. CD&V werd na decennia van absolute heerschappij verbannen naar de oppositiebanken.
“Oppositie zou niets voor mij geweest zijn”, zegt Alain Wyffels zes jaar nadat hij een stap opzij zette. “Spijt van die beslissing heb ik niet. In de coalitie van CD&V en N-VA voelde ik dat ik de grootste obstructie zou zijn. Maar blijkbaar waren er wel nog obstructies als we het verloop van de geschiedenis bekijken, maar ik zag me niet functioneren in die groep. Nu blijkt dat mijn stap opzij uiteindelijk niets uitgemaakt heeft. Drie legislaturen als burgemeester, dat is behoorlijk intensief. Ik voelde bij mezelf ook dat de kans redelijk groot was dat ik de legislatuur niet helemaal zou uitdoen. Je moet je iedere dag volledig geven en op een bepaald moment loopt dat bobijntje op zijn einde.”
Steun
Ondertussen is Alain Wyffels algemeen directeur bij buurgemeente Zonnebeke. “Ik ben nog altijd nauw betrokken bij de politiek, maar dan van aan de zijlijn”, aldus Wyffels, voor wie opnieuw deelnemen aan de verkiezingen geen optie was. “Dat zou niet geloofwaardig zijn naar de kiezer toe. Ik steun wel de lijst Respect. Het zijn ook allemaal vrienden geworden. Ze kunnen altijd met vragen bij mij terecht. Maar als ze een schoonvader zoeken, dan moeten ze niet bij mij zijn.”
De gemeenteraad moest ook twee keer kort na elkaar afscheid nemen van een gemeenteraadslid door sterfgeval. Jacqueline Mostaert (CD&V) overleed op 76-jarige leeftijd in november 2020, al had zij enkele maanden voordien al haar zitje doorgegeven aan Doris Dereyne. Eerder dat jaar, in januari, stierf Johan Vannoote, die als lijstduwer bij N-VA zelfs meer voorkeurstemmen had gehaald dan lijsttrekker Dominique Cool. Tristan Bruynsteen werd zijn opvolger. Omwille van studies en professionele bezigheden moest Bruynsteen dit jaar echter definitief ontslag nemen uit de gemeenteraad. Met haar eedaflegging als opvolger werd Sabine Joye voorlopig de laatste nieuwkomer in de gemeenteraad.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier