15 van de 23 verkozenen zetelen nog in de gemeenteraad in Gistel: zonen in voetsporen van vaders

Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Gistel, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen van 2018 kwamen Open VLD en Roland De-freyne enigszins verrassend als winnaars uit de bus. Vader De-freyne liet, ondanks de meeste stemmen van alle kandidaten te hebben behaald (2.302), een samenwerking met CD&V én het burgemeesters- of schepenambt varen ten voordele van zoon Gauthier. Die behaalde vanop stek tien de op één na meeste liberale stemmen (1.282) en kon zo een nieuwe meerderheid vormen met N-VA en SP.A, nu Vooruit.

Omdat ouders en kinderen niet samen in de gemeenteraad kunnen zetelen – broers en zussen, of grootouders en kleinkinderen evenmin – nam Roland afscheid van de actieve politiek. Achter de schermen is hij wel nog altijd een politiek beest en ook nu een drijvende kracht achter de campagne van Team Burgemeester. Eenzelfde lot bij de liberalen was weggelegd voor Gerard Gevaert en z’n zoon Wim. Gerard belandde met 809 stemmen in het Bijzonder Comté voor de Sociale Dienst, Wim met z’n 857 stemmen trokken naar de gemeenteraad. In die vader-zoonoptiek krijgen we straks opnieuw een interessant duel, maar dan bij Samen Gistel – de samenwerking tussen CD&V, Groen en onafhankelijken. CD&V-fractieleider Arnold Stael is er lijstduwer, diens zoon Wouter bekleedt de elfde stek. Slechts één van hen kan in de gemeenteraad zetelen.

Schepen zwaait af

De meest opvallende mandaatwissel was in mei 2022 het vertrek van schepen Dries Depoorter bij de liberalen. Hij kon de politiek en zijn job niet langer combineren. “De beslissing van de schepen om zijn mandaat neer te leggen kadert volledig in de privésfeer”, gaf partijvoorzitter Roland Defreyne mee.

Raadsvoorzitter Wim Gevaert volgde Depoorter op, Geert Cappelle schoof door als voorzitter van de gemeenteraad en Kristien Hollevoet kwam zo in de gemeenteraad te zetelen. Ook voor dokter Ins Dierendonck bij N-VA werd de combinatie werk-politiek te veel. Na één jaar hield ze de gemeentepolitiek in oktober 2019 voor bekeken, Conny Dierendonck (geen familie) volgde haar op.

Afscheid en terugkeer

Begin 2023 zag Groen, dat deze legislatuur mocht debuteren in de Gistelse gemeenteraad, verkozene Kimberly Maenhoudt afscheid nemen. “Ik haal enorm veel energie uit mijn gezin, mijn job en mijn vrijwilligerswerk in Gambia, terwijl de politiek net veel energie opslorpt”, klonk het toen. “Ik merkte dat ik in de gemeenteraad vaak op muren en weerstand botste. Als je oppositie voert, is dat ergens normaal. Maar als het je helemaal leegzuigt en je gezondheid dreigt te beïnvloeden, moet je een keuze maken.” Andy Versyck volgde haar op. Maenhoudt staat straks, net als Versyck, tóch op de lijst van Samen Gistel op plaats veertien.

Bij CD&V stopten oudgedienden Jan Willems en Jef Pollentier, Bas Vermeulen en Arnold Stael kwamen in de plaats. “De politieke batterij is op en ik kan me niet meer opladen voor nóg een race. De manier waarop nu aan politiek wordt gedaan, strookt trouwens niet echt meer met mijn ideaalbeeld”, liet Willems bij z’n afscheid optekenen. “De kloof tussen meerderheid en oppositie is op vandaag groot.”

“Kloof tussen meerderheid en oppositie is op vandaag groot” – Jan Willems, ex-gemeenteraadslid

Het vertrek van Jef Pollentier was dan weer ingecalculeerd. “Na de vorige verkiezingen had ik voor mezelf uitgemaakt dat ik nog drie jaar ging zetelen. (lacht) Ik dacht dat het algemeen geweten was, maar blijkbaar was alleen mijn intieme kring op de hoogte.”

Ouderdomsdeken

Bij Vlaams Belang staat raadslid ouderdomsdeken Eric Jaegers met z’n 83 lentes op de lijstduwersplaats. “Ik herinner me nog bij het begin van de legislatuur dat deze krant me vroeg of ik m’n termijn ging uitdoen. Wel, het antwoord is ja”, knipoogt Jaegers, die straks in schoonheid afscheid wil nemen van de lokale politiek. “Want mijn vrouw en ik zijn samen aan de lokale Vlaams Belang-afdeling begonnen. Nu ons geesteskind in goeie en waardige handen is, kunnen we het loslaten.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten