Ereburgemeester mengt zich in kiesstrijd van fusiepartners Tielt en Meulebeke

Dirk Verwilst beweert dat Vanpoucke hem al sinds het prille begin stokken in de wielen probeert te steken. Rechts: Luc Vannieuwenhuyze. © foto's DC/WME
Redactie KW

Daniël Vanpoucke, die tussen 1985 en 2012 de burgemeester was van Meulebeke, mengt zich in de verkiezingsstrijd. In een folder die in alle Meulebeekse bussen terecht kwam roept hij de kiezers op om voor de lijst ‘CD&V-Lijst voor de burger’ van de Tieltse burgemeester Luc Vannieuwenhuyze te stemmen. En dat terwijl Vanpoucke in 2012 zelf z’n sjerp doorgaf aan Dirk Verwilst. Verwilst beweert dat Vanpoucke hem al sinds het prille begin stokken in de wielen probeert te steken.

“De laatste maanden is er nogal wat te doen geweest over de fusie”, lezen we in de folder. “Sommigen waren voor de fusie, anderen waren tegen. Zelf was ik eerder voorstander van een samenwerking die nog geëvalueerd kon worden. Maar hoe dan ook heeft een meerderheid in beide raden beslist en de fusie wordt vanaf 2025 en feit.”

“Het is met spijt in het hart dat we afscheid nemen van een zelfstandig Meulebeke, maar we moeten nu vooruit kijken en er het beste van maken. Velen stellen zich de vraag hoe we straks in oktober best stemmen. Zonder enige aarzeling wil ik de ‘CD&V-lijst voor de burger’ aanbevelen.”

Aanbeveling met gewicht

Een aanbeveling die vooral bij de iets oudere Meulebekenaars wat gewicht kan dragen, want Daniël Vanpoucke was liefst 28 jaar burgemeester, tot hij in 2012 het ambt doorgaf aan huidig burgemeester Dirk Verwilst.

Ook op 76-jarige leeftijd is Vanpoucke echter nog steeds duidelijk loyaal aan CD&V. “Twee legislaturen geleden ben ik gestopt als burgemeester, maar ik ben altijd de CD&V blijven steunen en ben ook achter de schermen actief gebleven bij de beweging, al heb ik me in de lokale politiek steeds afzijdig gehouden.”

(Lees verder onder de foto)

Deze folder kregen alle inwoners in de bus.
Deze folder kregen alle inwoners in de bus. © foto Luc

“Sinds de oprichting van Team Burgemeester, waarbij er toch sprake is van het overlopen naar een andere lijst, merk ik dat veel mensen wat verward zijn en niet goed weten wie precies waar staat. Daar kreeg ik vaak vragen over. Voor politici is duidelijk hoe de vork in de steel zit, maar voor mensen die het niet dagelijks volgen niet. Daarom vond ik het nodig om klaarheid te scheppen.”

Niet verwonderlijk

Zo verwonderlijk is de zet van Vanpoucke niet. Doordat huidig Meulebeeks burgemeester Dirk Verwilst met Team Burgemeester in zee ging met de Tieltse oppositiepartijen Open Vld en N-VA ging hij lijnrecht in tegen de (Tieltse) CD&V.

(Lees verder onder de foto)

Daniël Vanpoucke.
Daniël Vanpoucke. © DD

Dirk De Meyer, de voorzitter van de Meulebeekse CD&V, had het kort na de oprichting van Team Burgemeester over ‘een mes in de rug’. Nog het vermelden waard is dat Tom Vanpoucke, de zoon van de gewezen burgemeester, aan het begin van deze bestuursperiode nog werkte als algemeen directeur bij de gemeente Meulebeke.

In maart 2020 nam hij echter ontslag om zich op consultancy toe te leggen. Hij getuigde later, naar aanleiding van de audit, dat de werkrelatie met burgemeester Verwilst moeilijk was geworden.

Verzuurde relatie

De relatie tussen Daniël Vanpoucke en Dirk Verwilst blijkt al jaren bijzonder verzuurd. “Eerst even duidelijk maken dat ik nog steeds een CD&V-partijkaart heb”, aldus Verwilst. “Ik blijf een CD&V’er. Bij de verkiezingen van 2012 behaalde ik bij CD&V van op de derde plaats meer stemmen dan toenmalig lijsttrekker Luc Vullers en ben ik burgemeester geworden, tegen de verwachtingen van Vanpoucke in. Hij heeft het nooit met zoveel woorden durven zeggen, maar sindsdien zijn hij en zijn omgeving nooit gestopt me stokken in de wielen te steken.”

“Ik wou een goed beleid voeren, maar voortdurend moet ik opboksen tegen aanvallen waarvan ik vermoed dat ze uit die richting komen. (Verwilst beweert dat de lastercampagne in 2018, toen valse brieven in naam van de burgemeester rondgestuurd werden en de recentere auditgeschiedenis georkestreerde beschadigingsoperaties waren, al valt dat niet hard te maken, red.). Het is helaas een kruis dat ik al jaren moet dragen. Ook nu weer doet men er alles aan om me in een slecht daglicht te brengen, al wil ik de zaken niet op de spits drijven. Al kan je je wel afvragen waarom een 75-jarige ereburgemeester die twaalf jaar geleden gestopt is met lokale politiek het nodig acht zich nog te mengen in deze verkiezingen.” (SV)