Dochter van wijlen schepen Dorine Geersens trekt Nieuwe Lijst in Koksijde: “Net zoals Dorine altijd heeft gedaan, politiek voeren vanuit het hart”

Team De Nieuwe Lijst. © gf
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Wijlen schepen Dorine Geersens was de bezieler van De Nieuwe Lijst, maar ze mag helaas de verkiezingscampagne niet meer meemaken. “Het team van haar Nieuwe Lijst zal net zoals Dorine het altijd heeft gedaan, politiek voeren vanuit het hart”, klinkt het.

Haar dochter Kirke Hillewaere zal de lijst trekken, en Greta Cambier zal de lijst duwen. Het team is een mix van de Koksijde samenleving, met 27 kandidaten.

De kandidaten zijn een mix van jonge snaken en ervaren kraken. Ze willen de diversiteit van Koksijde vertegenwoordigen: van ondernemers tot senioren, van jongeren tot verenigingen. Enkele kandidaten komen politiek beslagen op het ijs, zoals huidig schepen Ivan Vancayseele, en gemeenteraadsleden Inge Vandekeere en Henk Ghyselen.

Ook Rosaline Mouton kan bogen op jarenlange politieke ervaring, zowel als parlementslid als in de gemeenteraad en OCMW van Koksijde.

Luisteren

Voor het team van De Nieuwe Lijst is luisteren de basis van degelijke politiek, en daarom is inspraak de basis van hun programma. Ze legden hun oor te luisteren via hun stemhokje en de sociale mediakanalen.

Maar ze varen ook de koers van verandering, met een kompas dat zich aanpast. Ze staan open voor andere meningen en ze streven naar een flexibele beleidsvoering.

“Want je hebt dwarsliggers nodig om de rails recht te houden”, klinkt het. Ze willen een schepen bevoegd voor burgerparticipatie, vinden de input van onafhankelijke adviesraden bij beleidsbeslissingen essentieel en willen verenigingen betrekken. “Want die zijn het cement van een gelukkige samenleving.”

Ook het oprichten van een ‘burgerinitiatief’ en een ‘burgerberaad’ voor hete hangijzers past in het programmaplaatje.

Kleinere projecten

De Nieuwe Lijst is voorstander van kleinere projecten die de gemeente beter en aangenamer maken. Want “kleine projecten leiden vaak tot grote daden”, is hun redenering.

Grote projecten? Dat kan als ze breed gedragen worden. Zo staat het team achter een nieuw zwembad met het oog op meer zwemcapaciteit. Het opknappen van de pleinen en de opwaardering van de Zeedijk staan met stip genoteerd.

In het programma van De Nieuwe Lijst staat de zorg voor en het welzijn van inwoners centraal met een uitgekiend beleid, een verenigingsloket en de single-toets. Meer psychologische bijstand en (vroeg)detectie van psychologische problemen, van vereenzaming, kindermishandeling en intra-familiaal geweld, zijn volgens de partij essentieel voor ieders geluk en mentaal welzijn.

Door de trends te omarmen en de blik te vernieuwen wil De Nieuwe Lijst het toerisme en de lokale economie doen swingen. “Frisse, creatieve ideeën die inspelen op de trends maken de gemeente aantrekkelijk voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen. Dat komt bestaande en nieuwe ondernemers ten goede.”

Voor De Nieuwe Lijst is het ook tijd om het toeristische aanbod te evalueren en de troeven in een nieuw licht te zetten. “Dat kan met jaarlijkse variaties van grootschalige evenementen die het toerisme een flinke boost geven, maar ook met charmante kleinere evenementen die een divers publiek aanspreken en die de lokale trekpleisters extra in de schijnwerpers zetten.”

“Ook het culinaire aspect verdient meer aandacht, en dat kan in samenwerking met Hotelschool Ter Duinen en met de lokale horeca. De geschiedenis en de folklore van de gemeente zijn prominente pijlers, en ook daar kan de lat nog hoger worden gelegd.”

Stokpaardje

Lokale economie was hét stokpaardje van wijlen schepen Dorine Geersens. Ze heeft de handelaars altijd zo nauw mogelijk betrokken bij het beleid. Meer budget vrijmaken om deze ondernemers en hun initiatieven te ondersteunen is dan ook een van de programmapunten van De Nieuwe Lijst. “Net als investeren in de winkelstraten, waar de leegstand een doorn in het oog is.”

Jongeren krijgen een eigen (gekozen) plek – fysiek én in het beleid van De Nieuwe Lijst. “Want de gemeentepolitiek heeft nood aan vuur, frisheid en jeugdigheid. Mét een stem van de jonge snaken zelf en onder meer een nieuwe locatie voor het jeugdhuis.”

“In Koksijde is het goed wonen voor senioren, en dat wil De Nieuwe Lijst zo houden, met een aangepast eigentijds woonbeleid, bejaardenwerking en leefstijlloket. Want stralende senioren schitteren”, klinkt het. Maar ook “onder grijze haren schuilen dikwijls blonde gedachten, want hun rijke ideeën, inzet als vrijwilligers voor onze gemeente én gouden raad zijn onmisbaar.”

Duurzaamheid

Voor De Nieuwe Lijst is duurzaamheid geen keuze, maar een belofte aan de toekomst. Ze willen zich inzetten voor een milieuvriendelijke gemeente met groene ontmoetingsplekken, geveltuinen, renovatiecoaches en een duurzaam afvalbeleid.

Ze willen een doordacht mobiliteitsplan ontwikkelen en een parkeerbeleid, gedragen door de inwoners en ondernemers. Tot slot is er ruimtelijke ordening, de sleutel tot een evenwichtige leefomgeving. De Nieuwe Lijst wil daarom de bestaande ruimtelijke uitvoeringsplannen behouden en correct toepassen.

Gehoord en gezien worden

Lijsttrekker Kirke Hillewaere vat samen: “We geloven in een Koksijde waar iedere inwoner gehoord en gezien wordt. Onze visie is gestoeld op betrokkenheid, authenticiteit en samenwerking. We zijn een beweging die de kloof tussen de inwoners en de politiek overbrugt door openheid, creativiteit en probleemoplossend te denken.”

“Wij verbinden verschillende bevolkingsgroepen door samen te werken en samen te denken aan een toekomst waarin iedereen zich (h)erkend voelt. De Nieuwe Lijst breekt met de traditionele partijen.”

“Geen politiek van bovenaf opgelegd, maar ontstaan uit een oprechte dialoog met alle burgers. Vertrekkend vanuit de realiteit met een positief en integer lokaal verhaal dat afgestemd is op de specifieke noden.”

(MVQ)