Dit is Cathy Coudyser, de gedoodverfde burgemeester van Knokke-Heist: “Er ligt veel werk op de plank”

Cathy Coudyser van Inzicht haalt de meeste stemmen binnen. Vanop de tweede plaats laat ze zelfs haar lijsttrekker Bert De Brabandere achter zich. © © Christophe de Muynck
Philippe Verhaest

Verrassing van formaat in Knokke-Heist. Niet Jan Morbée van Gemeentebelangen, niet Piet De Groote van JA!, maar Cathy Coudyser van Inzicht haalt de meeste stemmen binnen. Vanop de tweede plaats laat ze zelfs haar lijsttrekker Bert De Brabandere achter zich. Straks kan ze dus de burgemeesterssjerp omgorden, maar wie ís deze politieke surprise van de chef? Tijd voor een kennismaking

Wie niet in Knokke, Heist of Duinbergen woont, hoort bij de naam Cathy Coudyser amper een belletje rinkelen. Nochtans heeft deze 54-jarige N-VA-politica al een mooie staat van dienst verzameld.

De geboren en getogen Knokse heeft een regentaat Frans, Geschiedenis en Economie in de achterzak steken en gaf enkele jaren les aan de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge. Al snel maakte ze de switch naar de financiële sector en ging ze als adviseur sparen en beleggen bij KBC aan de slag.

In 1999 sloeg ze een nieuwe professionele richting in en startte ze als meewerkende echtgenote in de juwelierszaak van haar echtgenoot Danny Bossaert, met wie ze één dochter heeft: Emma.

Politiek vuur

Het politieke vuur begon iets meer dan twintig jaar geleden bij haar te branden. In 2003 werd ze tot voorzitter van de lokale N-VA-afdeling verkozen, een functie die ze tot 2011 heeft bekleed. In 2006 raakte ze verkozen voor de OCMW-raad van Knokke-Heist. Zes jaar later behaalde ze vanop de lijsttrekkersplaats 1.599 voorkeursstemmen en ging ze als gemeenteraadslid en fractieleidster van start.

“We voelen dat de inwoners snakken naar een alternatief in het post-Lippenstijdperk” – Cathy Coudyser op haar persoonlijke website

Haar politiek engagement beperkte zich echter niet tot eigen gemeente. In november 2012 legde ze de eed af als Kamerlid, waar ze de ontslagnemende Manu Beuselinck opvolgde. Ze bleef er zetelen tot mei 2014.

Een beeld uit haar jaren als Vlaams parlementslid, hier samen met haar man Danny Bossaert.
Een beeld uit haar jaren als Vlaams parlementslid, hier samen met haar man Danny Bossaert. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Toen werd ze verkozen tot Vlaams parlementslid, een mandaat dat ze tot dit voorjaar uitoefende. Bij de Vlaamse verkiezingen van 9 juni duwde ze de West-Vlaame N-VA-lijst, maar koos ze bewust voor een niet-verkiesbare plek. Zo kon ze zich volledig focussen op de lokale politiek.

Sleutels in handen

De juiste keuze, blijkt nu. Vanop plaats twee wist ze liefst 2.660 kiezers warm te maken, 356 meer dan Inzicht-lijsttrekker Bert De Brabandere. Ook huidig burgemeester Jan Morbée (Gemeentebelangen) doet het met 1.491 voorkeursstemmen een pak minder. JA!-kopman en voormalig burgemeester Piet De Groote klopt Coudyser dan weer met 2.919 voorkeursstemmen, maar zijn partij moet zowel Inzicht als Gemeentebelangen voor zich dulden.

Gevolg: Cathy Coudyser heeft straks de sleutels in handen om het Knokse gemeentebestuur voor de komende zes jaar te vormen en kan de komende twee weken op zoek naar een coalitie. Op haar persoonlijke website omschrijft ze N-VA als de enige partij die de garantie biedt om welvaart en welzijn bij de Vlamingen veilig te stellen. Iets wat ze nu dus ook in Knokke wil bewerkstelligen.

Wordt Cathy Coudyser de consensusfiguur die na enkele bijzonder woelige jaren de rust in Knokke-Heist kan doen terugkeren? Dat moet de nabije toekomst uitwijzen

“Ik wil mijn ervaring, kennis en netwerk die ik in het Vlaams parlement kon opdoen, nu inzetten voor Knokke-Heist”, zegt ze daarover. “We voelen dat de inwoners snakken naar een alternatief in het post-Lippenstijdperk. Er ligt heel wat werk op de plank.”

“Onze geliefde gemeente moet ook in 2040 nog een kwalitatieve gemeente zijn waar het goed leven, wonen en werken is en waar de welvaart en het welzijn van de inwoners gegarandeerd zijn.”

Verrassingseffect

In een uitgebreid interview met deze krant in januari 2022 roemde de Leopold Lippens, die toen bijna een jaar overleden was, nog om zijn visie en daadkracht.

Wordt Cathy Coudyser de consensusfiguur die na enkele bijzonder woelige jaren in Knokke-Heist de rust kan doen terugkeren? Dat zal de nabije toekomst moeten uitwijzen. Het verrassingseffect heeft ze alvast aan haar kant.