Dirk Verwilst ziet zich buiten spel gezet door CD&V, Iedereen Telt en Vooruit: “De stem van de kiezer wordt compleet genegeerd”

Dirk Verwilst (links) heeft het initiatiefrecht. Luc Vannieuwenhuyze wil nu samen met twee andere partijen de krachten bundelen, zonder Verwilst. © WME
Redactie KW

CD&V-Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit Tielt-Meulebeke klinken zich aan elkaar vast. Dat betekent dat Team Burgemeester van Dirk Verwilst onmogelijk nog een meerderheid kan vormen in de fusiestad. Dirk Verwilst, die nochtans de verkiezingen won, spaart de harde woorden niet.

“Ik heb de voorbije dagen met elk van de drie partijen samen gezeten om coalitiegesprekken te voeren”, zegt de Meulebeekse burgemeester. “Maar ik voelde meteen aan mijn ellebogen dat de wil om inhoudelijk te praten ontbrak. Is dat voor mij een grote verrassing? Ja en nee. Tijdens de campagne hebben bepaalde partijen waarmee ik nu aan tafel zat alles op alles gezet om mij in diskrediet te brengen. Dus misschien dat dit in de sterren geschreven stond. Maar anderzijds is er ook nog zoiets als de stem van de kiezer. En die wordt door de drie partijen compleet genegeerd.”

“Alle respect voor Luc Vannieuwenhuyze, maar ik had wel 700 voorkeurstemmen meer. De kiezers hebben duidelijk hun voorkeur uitgesproken. Als je afgestraft wordt door de kiezer, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Maar dat gebeurt hier niet. Dit is de democratie op de brandstapel gooien. En dan gaan ze binnen zes jaar uiteraard verwonderd zijn als er slechts vijftig procent van de bevolking gaat komen stemmen. Kijk, ik doe niet aan politiek voor de centen of de postjes. Ik deed dit puur uit idealisme en wou de fusie mee op de rails krijgen in de komende zes jaar.”

Blad omslaan

Verwilst had gehoopt dat de potentiële partners na zondag een nieuw blad zouden willen omslaan. “Er zijn harde woorden geweest. Maar als je kijkt naar de debatten naar aanleiding van de Vlaamse of federale verkiezingen dan gaat dat ook vaak hard tegen hard. Maar die mensen slagen er dan na de verkiezingen wel in om een coalitie op de been te brengen. Hier had dat ook kunnen gebeuren. De burgers hebben gestemd voor verandering. Maar dat gaan ze dus niet krijgen. En dat valt te betreuren. Soit, ik ga er mijn tijd niet meer in steken. In die zin is het een voordeel dat men niet gewacht heeft tot het einde van de initiatiefrechtperiode. Dan hoeven we elkaars tijd ten minste niet meer te verdoen.” (SV)