De Kouter loopt vol voor interactief debat rond Poperingse gemeenteraadsverkiezingen
In een goed volgelopen zaal De Kouter had vrijdagavond het debat rond de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De zes partijen die opkomen waren vertegenwoordigd, in een door de Jeugdraad perfecte organisatie. Diverse thema’s kwamen aan bod, en vanuit de zaal konden interactief vragen gesteld worden via een QR-code.
De lijsttrekkers, gesteund door iemand uit hun partij, mochten de discussies aangaan. Voor Groen waren dat Dirk Hebben en Isabel Verschaeve, voor Samen/Vooruit Bryan Vanderhaeghe en Josephine Berten, voor de CD&V burgemeester Christof Dejaegher en Jolien Derck, voor Bewust Sabien Battheu en Bram Meeuw, voor N-VA Jan Van Bruwaene en Pascale Samyn en voor Vlaams Belang Martine Vanbrabant en Danny Hiele.
Cultuur
Moderators van dienst waren Lien Maerten en Bram Brutsaert, die alles strak in de hand hielden. Na de voorstellingsronde, waarbij de politici slechts één minuut kregen, mocht het publiek via gsm de thema’s kiezen. Bij Vrije Tijd was de stelling ‘Het cultureel aanbod is voldoende aantrekkelijk voor alle inwoners’. 57% van het publiek ging akkoord, 43% niet.
Niche-aanbod
N-VA vond dat er teveel niche-aanbod is, zoals bijvoorbeeld de Kunstzomer in Watou. Groen vond dat er meer lokaal moest georganiseerd worden, zodat men niet moest uitwijken naar andere steden. De CD&V vond dat er verder moest samengewerkt worden met het Iepers Perron, omdat er momenteel alleen zaal Ghybe is met 125 plaatsen, “een erfenis van de liberale legislatuur.” Bewust stelde dat de huurprijzen voor de zalen te hoog zijn, en dat de subsidies voor verenigingen gedaald zijn. Vlaams Belang pleitte voor een volwaardig cultureel centrum in de stad.
Meer wijkagenten
‘Er moeten meer politiecontroles komen om de veiligheid te verhogen’ was een andere stelling. 58% van het publiek ging akkoord. N-VA en Groen pleitten voor meer wijkagenten, Samen had het over de straatverlichting die nu de hele nacht aanblijft in het weekend, volgens het Vlaamse Belang is preventie goed, maar controle beter, en zij vroegen leeftijdscontrole bij fuiven. Bewust had het over een gemeentelijk reglement uit 2002 rond drugsbeleid, dat dringend moet aangepast worden.
Te veel leegstand
Bij het thema ‘Wonen en Werken’ had men het over het feit dat in de stad te veel zaken en panden leegstaan. 92% van het publiek stoorde zich hieraan. Bewust pleitte voor co-working hubs, bijvoorbeeld in het postgebouw, Vlaams Belang wilde een inventaris van alle leegstaande huizen om die goedkoop op de markt te brengen, CD&V wilde meer inzetten op de deelgemeenten en verdedigde de terrasbelasting, die Bewust een pestbelasting vond.
Meer burgerparticipatie nodig
Uit het publiek kwam ondermeer de vraag ‘Wat zou je doen met vijf gratis ter beschikking gestelde extra personeelsleden’? Samen/Vooruit zou die inzetten in de zorg, bij mentale gezondheidsbegeleiding en in groenprojecten. Bewust koos voor meer kinderopvang, Groen voor coöperaties en de landbouw, N-VA voor de begeleiding van drugsgebruikers, CD&V voor knelpuntberoepen, het openbaar domein en de strijd tegen sluikstorten. Een andere vraag was: waar bleef de groenaanleg bij de renovatie van Reningelst, het Watouplein en de Grote Markt? Hier bleek dat meer burgerparticipatie dringend nodig was.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier