Christophe Vancoillie werd met nieuwe partij net geen burgemeester: “Veel geleerd na mijn vuurdoop”

Christophe Vancoillie was er klaar voor om, mocht hij burgemeester geworden zijn, de verantwoordelijkheid op te nemen. (foto Jan)
Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 liepen in Pittem uit op een nek-aan-nekrace tussen NieuwPittemEgem en CD&V, die uiteindelijk nipt gewonnen werd door deze laatste. Samen met NieuwPittemEgem-lijsttrekker Christophe Vancoillie, die op een haar na burgemeester werd, keken we terug op deze spannende strijd en de voorbije drie jaar.

“Al heel wat jaren vonden Wouter Ide en ik dat er op politiek vlak wat mocht veranderen in de gemeente”, vertelt Christophe. “In 2018 kwam, na een gesprek met Kaat De Waele, Carine Patteeuw en Jeroen Delmotte, alles in een stroomversnelling terecht. Er werd besloten om via een onafhankelijke partij, waarin weliswaar een aantal traditionele partijen vertegenwoordigd waren, de uitdaging aan te gaan.”

“Maanden van hard werken en zoeken naar gemotiveerde medestanders volgden, want het samenstellen van een stevige lijst van 17 kandidaten is geen evidentie. Het feit dat we nadrukkelijk kozen voor een onafhankelijke lijst heeft echter duidelijk bij heel wat mensen meegespeeld om mee op de kar te springen. Uiteindelijk slaagden we in onze opzet en konden we met een sterk blok naar de verkiezingszondag trekken.”

Gemotiveerde groep

“Uiteraard is het samenstellen van een kieslijst meer dan 17 gemotiveerde mensen vinden. Er moet immers een programma gevonden worden waar iedereen zich kan in vinden en er moet bepaald worden wie welke plaats zal innemen. De hele groep vond het belangrijk dat een nieuw en onafhankelijk iemand de lijst zou trekken en al snel viel de keuze op mij. Het spreekt voor zich dat ik dit zelf goed overlegd heb, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik het vertrouwen van de rest niet naast me mocht neerleggen.”

“Ik besefte meteen ook dat er toch wel een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders rustte, maar ik was er zeker klaar voor om de verantwoordelijkheid op te nemen, mochten we de verkiezingen winnen. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat we met een positief gevoel en heel wat verwachtingen naar de verkiezingen trokken. Het was ook voor ons een hele avond nagelbijten en tenslotte scheelde het een luttele 96 stemmen. Hadden 48 mensen anders gestemd, zou de gemeenteraad er op dit moment helemaal anders uitzien.”

“Ik ben mij er zeker van bewust dat het geen gemakkelijke opdracht ging geworden zijn voor heel onze groep, mochten we het gehaald hebben en mocht ik burgemeester geworden zijn. Maar moeilijk gaat ook. Het is ook zo dat je bij het besturen van een gemeente niet alleen werkt met de fractie, maar daarnaast ook geruggesteund wordt door de volledige equipe van de gemeentelijke diensten, waar meer dan voldoende ervaring aanwezig is.”

Gegroeid

“Wanneer ik terugkijk op de verkiezingsavond was er aan de ene kant uiteraard de teleurstelling, maar anderzijds toch ook de tevredenheid en trots met het behaalde resultaat. De beide fracties zijn door de open discussie, die deel uitmaakt van een gezonde democratie, duidelijk gegroeid de voorbije drie jaar. Als ik naar mezelf kijk zie ik dat de politiek echt wel een dagelijkse bezigheid is. Ik zou mij nu al geen leven zonder politiek kunnen voorstellen.”

(JG)