CD&V Team 80twintig wint met een verpletterende meerderheid de gemeenteraadsverkiezing

Het was feest bij CD&V Team80twintig. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Stipt om 20 uur kwam huidig burgemeester en lijsttrekker van CD&V Team80twintig Jan de Keyser de Raat in Oostkamp binnen op de tonen van het lied Levels van Avici onder oorverdovend applaus naar voren geleid te worden voor de overwinningsspeech.

Met 17 zetels, één meer dan bij de verkiezing in 2018, behoudt de partij de absolute meerderheid in de gemeenteraad. “Na de historische overwinning in 2018, toen we van 13 naar 16 zitjes gingen, had ik nooit gedacht dat we er vandaag nog een zetel bij zouden krijgen. Destijds kon ik nog steunen op de ervaring van oud-burgemeester Luc Vanparys. Maar nu moest ik me ten opzichte van de kiezer verantwoorden voor 6 jaar burgemeesterschap. En ik moet zeggen, de laatste tijd was ik zenuwachtig, ik heb het niet laten blijken maar thuis. Dat heeft mijn echtgenote Karine geweten. Ik was vaak met mijn gedachten afwezig maar ik weet dat ze me is blijven steunen. Zonder haar kon ik dit niet waarmaken”, vertelt De Keyser.

Met deze overwinning voelt de partij zich gesterkt om de komende 6 jaar verder te werken, met een gedeeltelijke nieuwe ploeg maar met dezelfde spirit en met het oog op een betere toekomst voor Oostkamp. “Het vertrouwen dat we vandaag van de kiezer gekregen hebben is het bewijs dat we de voorbije periode schitterend werk hebben verricht, we open hebben gestaan voor de vragen van onze inwoners en waar we naar oplossingen hebben gezocht in een open dialoog. Ik wil dan ook de huidige bestuursploeg bedanken. We hebben 17 zitjes in de gemeenteraad, dat wik ook zeggen dat er 10 sterke kandidaten op de lijst niet rechtstreeks verkozen zijn maar samen met hen bekijken we eerstdaags waar en hoe we in onze andere gemeentelijke raden hen kunnen laten openbloeien, hun talenten ontwikkelen. We zullen met deze ploeg van 27 kandidaten, die allemaal samen voor dit schitterend resultaat hebben gezorgd verder werken aan de toekomst van Oostkamp”, besluit een zeer tevreden Jan de Keyser.

College

Met zijn persoonlijke uitslag in de voorkeurstemmen bevestigt hij ook de zeer hoge score bij de vorige verkiezingen. Toen haalde hij 3.921 stemmen achter zijn naam. Vandaag behaalde hij 3.082 voorkeurstemmen, een evenaring dat er ongeveer 65% van de stemgerechtigden hun stem uitbrachten. Wel opmerkelijk was dat er in Moerbrugge een opkomst was van 70%. Het schitterend resultaat biedt ook de mogelijkheid om het huidig college van burgemeester en schepenen in bijna dezelfde vorm te laten verder werken. Els Roelof, Delphine Roels, Sam Van de Caveye, Sebastian Vande Ginste en Toben Braeckevelt hebben door hun aantal voorkeurstemmen de kans om verder als schepen te zetelen.

Als er naar het aantal voorkeurstemmen gekeken wordt krijgt Nel Thieren de kans om in december de eed af te leggen als nieuwe schepen. Daarmee volgt ze huidig schepen Katrien Talloen op die zich niet meer verkiesbaar stelde. “Ik kan wel nog niet bevestigen wie de schepenen zullen zijn en of ik er bij zal zijn. Dat zijn vragen waarop de komende dagen antwoorden zullen op gegeven worden”, vertelt een tevreden Nel Thieren.

Voor Toben Braeckevelt, die bij de vorige verkiezingen nog verkozen was als gemeenteraadslid, was zijn zesde plaats in de lijst van de voorkeurstemmen een bevestiging van zijn werk als schepen. “Ik moet zeggen dat ik vandaag hier sta als een tevreden man, ik wist niet hoe deze verkiezingen voor mij zouden uitdraaien. Het is een zware campagne geweest, stresserend maar het heeft geloond”, vertelt een opgeluchte Toben.

Andere partijen

De 17 zetels van de CD&V Team 80twintig zorgen er ook voor dat er een verschuiving binnen de andere partijen is. N-VA, eveneens een winnaar van deze verkiezing, stijgt één zetel en mag 5 kandidaten afvaardigen naar de raad. Vooruit verliest één zetel en valt terug op 2. Vlaams Belang behoudt zijn twee zetels en Groen krijgt één zitje, een verlies van één zetel. 8020Blauw kan niet genoeg kiezers overtuigen. Zij blijven onder de kiesdrempel.