Belangrijke stemmentrekker van RKD Ilse Volcke stopt na 12 jaar: “Ben te lief voor de politiek”

Na 12 jaar houdt Ilse Volcke de politiek voor bekeken. © GG
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Het is definitief: schepen voor cultuur, toerisme, onderwijs en jeugd Ilse Volcke (RKD) komt niet meer op tijdens de verkiezingen in oktober. “Ik ben erg dankbaar voor alle kansen, maar het is mooi geweest”, zegt ze ons. “Ik heb de voorbije jaren mooie momenten meegemaakt, maar heb me politiek toch nooit écht thuis gevoeld. Ik heb 34 jaar in de zorg gewerkt en politiek is toch een totaal ander eiland. Maar ik heb een groot hart voor Ruiselede. Dat zal nooit verdwijnen.”

“Ik hou echt van mensen”, laat schepen Volcke (54) spontaan weten. “Ik wil iedereen gelukkig weten en heb evenveel respect voor de gewone man als voor iemand in maatpak. Ik zie iedereen graag: arm, rijk, slim, minder slim. Maakt niet uit. Dat zijn politiek ook mijn gelukkigste momenten geweest: tussen de mensen zitten, een luisterend oor zijn, helpen waar ik kan. Vandaar dat ik twaalf jaar geleden eerst voor het OCMW koos. Je wordt daar meteen geconfronteerd met mensen, die het moeilijk hebben. Die hulp nodig hebben. Daarna ben ik pas schepen geworden. Ik was eigenlijk een gewoon meisje, dat niet echt gekend was in het centrum van Ruiselede. Toch haalde ik 794 stemmen, het op twee na hoogste aantal. Daar stond ik toch wel even van te kijken.”

Zorg dragen

Dat schepen Volcke sociaal begaan is, zijn geen loze woorden. In ons gesprek laat ze terloops weten, dat ze al vijf jaar – tweemaal per dag, elke dag – zorg draagt voor een 89-jarige vrouw: zorgen voor medicatie, was en strijk, naar de dokter brengen, uit wandelen gaan of iets mee gaan eten. Zonder haar zou die vrouw al lang in een woonzorgcentrum geplaatst zijn. “Ik voel me daar gewoon goed bij”, klinkt het dan. In de zorgsector voelde ze zich dan ook als een vis in het water. Waarom dan toch die stap gezet in de politiek? “Werken in de zorg vraagt fysiek enorm veel van je”, reageert ze. “Ik durf zeggen dat ik de laatste twee jaar alleen nog kan functioneren door medicatie. Door in de politiek te stappen, ging er ook een heel andere wereld voor me open. Ik voelde me trots, dat ik als schepen kon meedenken bij belangrijke beslissingen. Ook al duurde de uitvoering van die beslissingen soms veel langer dan me lief was.”

Te anders

Een en ander neemt niet weg dat Volcke bijzonder boos kan worden bij onrecht. “Ik kan dan fel opkomen voor m’n principes en vechten als een leeuw”, zegt ze met felle ogen. “Voor mij is een afspraak een afspraak en een woord een woord. Dat lukt niet altijd in de politiek. Dat is geen kritiek op mijn collega’s, maar gewoon een gevoel. Blind vertrouwen hebben in mensen, zorgt soms voor ontgoochelingen. Ik heb me in de politiek eigenlijk nooit écht thuis gevoeld. Misschien ben ik gewoon te lief voor de politiek. Onder de mensen komen heb ik altijd als een verrijking ervaren. Maar ik wil mijn persoonlijkheid niet wegcijferen voor een of andere partijlijn. Ik ben daar té anders voor. Niet beter. Niet slechter. Gewoon anders. “

Dankbaar

Schepen Volcke blikt ook terug op zes bewogen jaren. “Eerst was corona jarenlang de grote stoorzender voor heel wat initiatieven”, vertelt ze. “Vandaag is het fusietraject een grote uitdaging. Maar ik blijf dankbaar, dat ik het allemaal heb mogen meemaken. Dat ik zoveel mensen op een of andere manier heb kunnen helpen. Ruiselede heeft een rijk verenigingsleven en we hebben fantastische jongeren, die goed overeen komen en mooie initiatieven organiseren. Maar het is mooi geweest en tijd voor iets anders. Echte plannen heb ik nog niet, maar ik ga me natuurlijk niet opsluiten. Als schepen ga ik mijn best blijven doen, tot het einde van dit jaar. Daar mag iedereen op rekenen.”