Bekende Heulenaar Carlo Herpoel als onafhankelijke in top 10 lijst van Vooruit Kortrijk
Vooruit Kortrijk lost met Carlo Herpoel een nieuwe naam voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Carlo, gekend als kunstenaar en bezieler van Belgium Aid, de organisatie die zowel in binnen- als buitenland noodhulp biedt, engageert zich als onafhankelijke op de lijst van Vooruit Kortrijk. Zijn ervaring wil hij inzetten om het sociaal beleid en cultuur in de stad verder te versterken. Carlo is ook journalist voor de Krant van West-Vlaanderen. Hij covert vooral het nieuws uit de gemeente Heule.
Carlo Herpoel (60) is geboren in Luik in 1964 woont samen met Hilde Declercq in Heule. Haar zoon, Emile Declercq (32), werkt als kabinetsmedewerker samen met de schepenen van Vooruit Kortrijk. Carlo studeerde elektronica in het VTI. “Eigenlijk wilde ik kunstonderwijs volgen. Maar het ging anders en ik werkte parallel het traject vrije grafiek en monumentale kunst af aan de Kortrijkse Academie.” vertelt Carlo, die ondertussen al 40 jaar bij Fluvius werkt.
Mensen vooruit helpen in Kortrijk en de wereld
Carlo Herpoel, ooit een kansarm weeskind, werd op zesjarige leeftijd als mosterdzaadje geplant bij Heulse pleegouders. Carlo greep de kansen die hij kreeg en helpt nu vanuit zijn ervaring anderen. Zijn motto is ‘Ik ga waar machteloosheid toeslaat’. “Van aan de zijlijn roepen dat ’t niet goed is, is niet aan mij besteed. Samen actie ondernemen, dat helpt mensen vooruit.” zegt Carlo. Het kansarme kind werd een durver die aan de noodrem durft te trekken. Zowel voor mensen uit zijn omgeving, maar ook via zijn organisatie Belgium Aid.
“Mijn vrije tijd gaat, naast kunstprojecten en mijn journalistiek werk voor de Krant van West-Vlaanderen en de Heulenaar, voornamelijk naar noodhulp,” zegt Carlo. Maar een ongekende in politieke middens is hij alleszins niet. “Ik heb destijds mijn politiek engagement op pauze gezet om mij te focussen op noodhulp. Nu wil ik dat engagement terug ten volle opnemen. Want ik zie bij Vooruit Kortrijk de laatste jaren sterk werk dat mensen echt vooruit helpt. Een sterk sociaal beleid, meer natuur, veiligere straten voor elke weggebruiker, …” zegt Carlo. “Maar daarvoor heb ik geen lidkaart nodig. Ik wil vooral dat mensen die wat verder van ‘de politiek’ staan zien dat er echt hard gewerkt wordt om van Kortrijk een warmere stad te maken. Mensen mogen niet vergeten dat het soms snel kan keren als de focus niet op het juiste beleid ligt.”
Leefbaarheid
“Ik werk al lang mee bij ‘Ecofest’, de organisatie die zorgt dat afval op festivals, bv. Pukkelpop, goed verwerkt wordt. Leefbaarheid is een belangrijk thema in een stad dat zich op veel vlakken uit. In Kortrijk worden goeie stappen gezet. Tientallen hectare natuur erbij, mooie groene ontmoetingsplaatsen, de parken die er beter op worden. Mooi werk van de Heulse schepen Bert Herrewyn. En met het mobiliteitsbeleid dat schepen Axel Weydts uitstippelt, maken we de stad verder toegankelijk maken voor iedereen. In het bijzonder voor kinderen en mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen. Een focus op kleine werken bij voetpaden zou een goeie zet zijn.”
“Wellicht het belangrijkste, we moeten het sociaal beleid dat we voeren verder blijven uitbouwen. Schepen Philippe De Coene en alle sociaal werkers van de stad zijn een voorbeeld van hoe belangrijk het is om snel dicht bij mensen te zijn die het moeilijk hebben. En ook Joost Bonte’s sociaal verhaal draag ik hoog in het vaandel. Niet enkel van op televisie, in ‘t echt is het net zoals mij iemand die iedereen wil ondersteunen om het beter te hebben.”
Kwetsbaar
Als oprichter en bezieler van Belgium Aid weet Carlo wat kwetsbaarheid kan zijn. Zo was hij met zijn organisatie o.a. actief in Duinkerke en Calais, in Idomeni (Griekenland), na de overstromingen in Wallonië, in Turkije na de aardbevingen waar bijna een miljoen warme maaltijden gemaakt werden en in Warschau om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.
“Iedereen heeft het recht op hulp. Sommigen kloppen aan met hun miserie, anderen verstoppen het of hebben de kracht niet om hulp te vragen. Als stad is het zo belangrijk om dicht bij de mensen te zijn die het even niet meer weten. Het wijkgericht sociaal werk dat de laatste jaren werd uitgebouwd is essentieel. Enkel als iedereen mee kan, gaat de stad erop vooruit. We kunnen het niet permitteren om mensen uit het oog te verliezen.”
Talenten vinden via kunst en vrije tijd
“Na 17 jaar academie ging ik op een eigen wijze verder met kunst. Nu spits ik me vooral toe op ‘recyclagekunst’. Met afgedankte brilglazen, barbiepoppen, oude plastic, etc. probeer ik kunst te maken waar iedereen plots een werk ziet waar hij zich in kan vinden. En als ’t niet zo is, ook oké. Ik noem mezelf graag een bescheiden kunstenaar.” zegt Carlo.
“Cultuur moet er zijn voor iedereen, en iedereen moet de kansen krijgen om zijn vrije tijd te kunnen besteden zoals hij wil. Kunst moet echt van zijn elitaire sokkel. Geef me maar liever de ontdekking van onbekende maar beminde kunst. Misschien met een openluchtmuseum zoals in Middelheim. Vol kunst van jonge bloeiende lokale kunstenaars die samen met Kortrijkse kinderen aan de slag gaan.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier