Barsten in stadslijst na ophef over bericht van Bernard Van Isacker op sociale media: “Maar geen sprake van racisme”

Over deze post op X gaat het. © TP/X
Redactie KW

In volle verkiezingsstrijd ontstaat ophef over berichten van Team Ieper-kandidaat Bernard Van Isacker op sociale media. “Niks te maken met racisme”, verdedigt de N-VA’er zich. “Dit mag zich niet herhalen”, waarschuwt CD&V.

“Verontrustend. Shockerend. Onmenselijk.” Het is een recente reactie op een bericht dat Bernard Van Isacker enkele maanden geleden postte op het sociale medium X. EINDELIJK!!!! schreef hij bij een gedeeld nieuwsbericht met de titel ‘Poolse grenswachten mogen schieten op immigranten die illegaal de grens met Belarus oversteken’.

“Deze heer vindt het niet alleen ok dat men op vluchtelingen zou schieten. Hij juicht het toe! Vinden zijn collega’s op de lijst dit ok? Kan dit? Dit gaat niet over politiek. Maar over fatsoen en menselijkheid”, oordeelt Bruno Libbrecht. De man woont in Heuvelland, werkt in Ieper als diensthoofd ergotherapie in psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart, en doet vrijwilligerswerk voor vluchtelingen in Noord-Frankrijk. Hij stuurde prompt een mail naar burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), lijsttrekker van Team Ieper.

Anonieme brieven

Van Isacker was tot voor kort voorzitter van de N-VA-afdeling in Ieper. “De grove racistische en wansmakelijke uitlatingen op X zullen wellicht mee aan de basis liggen van zijn ontslag als voorzitter”, stelt een anonieme briefschrijver, die afdrukken van X-berichten bezorgde aan de media.

© TP

“Een en ander wordt zwaar uit context gehaald om mij weg te zetten als racist en om Team Ieper moedwillig te beschadigen”, reageert Van Isacker. “Iedereen die me kent, weet dat ik niet zo ben. Ik zet me al twee jaar in om humanitaire hulp te bezorgen aan Oekraïne. Deze racismebeschuldigingen komen heel hard aan bij mij en mijn Mexicaanse echtgenote. De recente voorzitterswissel bij N-VA Ieper is niet gebeurd omwille van de beschuldigingen. Ik wens meer tijd om mij te focussen op de huidige campagne. De wissel is trouwens tijdelijk. Normaal word ik weer voorzitter na de verkiezingen.”

Van Isacker geeft meer uitleg bij het ‘schieten op immigranten’-bericht. “Dit gaat over Poolse grenswachters die zich mogen verdedigen tegen door FSB getrainde criminelen die zich mengen onder de immigranten en die al een Poolse grenswachter vermoord hadden. Geen racisme dus, maar recht op puur letterlijke zelfverdediging. Ik streef naar een samenleving zonder geweld en veroordeel daarom expliciet alle geweld tegen mensen.”

Reactie Team Ieper

Van Isacker prijkt op plek 15 van Team Ieper, de nieuwe stadslijst van N-VA, Open Ieper en CD&V. “Vanuit Team Ieper distantiëren wij ons expliciet van uitspraken die oproepen tot geweld – onder welke vorm ook – ten aanzien van mensen overal ter wereld”, klinkt het in een gezamenlijke reactie van de stadslijst. “Wij hebben Bernard erop gewezen dat zijn uitlatingen als aanstootgevend kunnen worden ervaren en mogelijk geweld in de hand kunnen werken. In dat verband hebben wij hem verzocht om afstand te nemen van deze uitspraken. Ieper heeft als Vredesstad een internationale verantwoordelijkheid om elke dag opnieuw de vredesboodschap actief uit te dragen. Als stad moeten we blijven oproepen tot een wereld waarin dialoog, wederzijds begrip en respect het halen van wapens en geweld. Het fundamentele beginsel van mensenrechten mag nooit worden geschonden.”

CD&V: “Niet voor herhaling vatbaar”

“De lijsten zijn definitief”, benadrukt CD&V-voorzitter Brecht Vangheluwe. “Nadat Van Isacker verduidelijkte wat hij bedoelde en uitspraken rechtzette, vormt zijn kandidatuur geen probleem voor ons. Maar het mag zich niet herhalen, dan wordt het een ander verhaal.”

Jan Delie, voormalig N-VA-schepen, is nu voorzitter van N-VA Ieper. “Tijdelijk”, bevestigt hij. “Bernard heeft het professioneel druk en voert volop campagne. En dan ook nog voorzitter zijn: het werd te veel. Dat ene bericht dateert van juni en toen was er geen enkele reactie te horen. Het is een beschadigingsoperatie. Ik kan me niet inbeelden dat iemand ooit zulke uitspraken zou doen of gedaan hebben. Grensbewakers werden bewapend en zoals elke politieman kunnen ze enkel vuren als ze beschoten worden. En dan die reactie van Team Ieper. Er wordt niet meer nagedacht: het is beter om eerst iets te laten bezinken vooraleer te reageren. Dat de CD&V daar ruzie rond maakt. Een prachtig team.” (TP)