“Als jonge vrouw moet je dubbel zo hard werken”: Isabelle Degezelle is Zwevegems eerste vrouwelijke burgemeester

Isabelle Degezelle met haar gezin. © Geert Vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Isabelle Degezelle (CD&V) volgt Marc Doutreluingne op als burgemeester van Zwevegem. Isabelle haalde veruit de meeste naamstemmen en mag zo de tricolore sjerp omgorden. Tussen de vele berichtjes en telefoontjes met felicitaties door, hadden we een boeiend gesprek met haar. Hoe ze haar succes verklaart? “Je moet tussen de mensen staan en een luisterend oor hebben, zes jaar lang.”

“Je hoopt uiteraard op een mooi resultaat, maar een dergelijk resultaat had ik echt niet verwacht”, glundert Isabelle Degezelle. “Ik wil dan ook alle mensen die voor onze partij gekozen hebben of een bolletje achter mijn naam kleurden, oprecht danken.” Niettemin is ze blij dat die periode nu eindelijk achter de rug is.

Verkiezingsmodus

“We leven al vanaf begin dit jaar in verkiezingsmodus. Eerst waren er Vlaamse verkiezingen, waar ik ook mooie cijfers haalde, en daarna kregen we de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Zo lang campagne voeren, begint toch door te wegen. Maar, het heeft geloond”, vertelt ze terwijl ze de koffie schenkt en nog snel wat berichtjes doorneemt.

Engagement

Isabelle Degezelle begon 18 jaar geleden met politiek. “Louter uit het engagement om het oprecht voor zoveel mogelijk Zwevegemnaren beter te maken. Ik kreeg met 841 stemmen meteen een schepenambt. Het was een periode waarin ik veel heb geleerd. Onder andere ook dat men als jonge vrouw dubbel zo hard moet werken om iets te kunnen realiseren. Iets wat ik de laatste legislatuur ook nog soms mocht ervaren.”

“We willen Zwevegem de komende jaren verder tot een succes uitbouwen”

De tweede verkiezingen waaraan ze deelnam, in 2012, werden opnieuw een succes voor haar. Ze zag haar stemmenaantal fors stijgen tot 1.421. CD&V werd echter naar de oppositie verwezen. “Dit kwam hard aan, maar ik heb vlug de rug gerecht en werd voorzitter van onze plaatselijke CD&V-afdeling waarmee we sterke oppositie voerden.”

Samenwerking

De jongste legislatuur mocht CD&V terug meebesturen. “Wanneer ik terugkijk op die zes jaar, kan ik wel zeggen dat het geen evidentie was, maar het hard en integer werken heeft geloond. Er was geen of weinig samenwerking binnen de meerderheid, want overleg met de coalitiepartner was soms moeilijk”, verzucht ze.

We polsten ook al even hoe zij het deze legislatuur zal aanpakken. “Ik hoop oprecht dat we het de komende zes jaar als één beleidsploeg beter maken. Ik zal er mij ten volle voor inzetten en hoop dan ook met de nieuwe coalitiepartner dit samen te kunnen realiseren. Ik heb er alvast het volste vertrouwen in. We koesteren een warm hart voor Zwevegem en zijn inwoners.

Luisterend oor

Isabelle Degezelle haalde in Zwevegem afgetekend de meeste voorkeurstemmen. Maar hoe doe je dit? “Daar kan ik kort over zijn. Je moet tussen de mensen staan en een luisterend oor hebben, zes jaar lang.”

We vroegen haar ook wanneer ze tevreden zal zijn op het eind van deze legislatuur nu ze zelf aan het roer staat van de gemeente. “Wanneer we Zwevegem en de partij verder kunnen uitbouwen tot een succes. Er zijn diverse projecten maar wanneer onder andere de tweede fase van de Kunstacademie volledig kan gerealiseerd worden, zal dit mij wel gelukkig maken.”

De jongste

Twee koffies en een pak sms’jes verder, zijn we aangekomen aan de provincieraad waar Isabelle ook goed scoorde. “Dit had ik helemaal niet verwacht omdat ik niet meteen op een verkiesbare plaats stond. Mijn netwerk is duidelijk groter dan Zwevegem alleen. Uiteraard ben ik er blij mee en zal ik het zitje met veel enthousiasme innemen. Het kan enkel maar onze gemeente ten goede komen”, zegt ze enthousiast.

Trots is Isabelle Degezelle op het feit dat ze als 41-jarige de jongste burgemeester is sinds de fusies halfweg jaren 1970 en dat ze de eerste vrouwelijke burgemeester is van de gemeente. “Al een overwinning op zich”, zegt ze. “Het valt mij trouwens op dat er in onze regio nogal wat verjonging en vernieuwing is”, besluit ze terwijl, jawel, nog eens de telefoon rinkelt.

WVL_kiest_V