Alice Leeuwerck blikt terug op 3 jaar burgemeesterschap: “Mijn werk is hier nog niet ten einde”
Ze was jong, ze was een vrouw, ze was moeder en plots werd ze burgemeester van de meest unieke gemeente van het land. Alice Leeuwerck (30) staat ondertussen 3 jaar aan het roer van Komen-Waasten. We zochten uit hoe ze deze periode heeft doorstaan en wat de toekomst nog in petto heeft.
Het was een aardbeving op gemeentelijk niveau, die ondertussen beruchte 14 oktober 2018. Het CDH, op die dag reeds 60 jaar onafgebroken kapitein van het schip Komen-Waasten, werd naar de oppositiebanken verschoven. Een jonge en vooral frisse verschijning kon vanaf dat moment de burgemeesterssjerp om zich heen hangen. Als jonge, sterke vrouw aan de knoppen werd Alice ook meteen geconfronteerd met het ouderwetse systeem dat ongelijkheid bijna systematisch bekrachtigde.
Bevalling
“Voor het eerst in de geschiedenis van het land moest een actieve burgemeester bevallen”, gaat ze verder. “Ik had mijn job als leerkracht opgegeven om me volledig te kunnen focussen op mijn nieuwe functie, maar keek plots aan tegen een mogelijk ontslag. Niemand, zelfs niet de bevoegde minister, kon me een antwoord geven op de eenvoudige vraag wat nu? Tot op heden is daar nog altijd geen duidelijkheid over, voor geen enkele vrouw in de politiek overigens.”
“Het is vaak tenenkrommend om te moeten zien dat men ervan uitgaat dat een man het wel zal doen, terwijl vrouwen die functies ook de baas kunnen. Uiteindelijk hebben we hier moeten roeien met de riemen die we hadden en konden we, dankzij een uitstekende samenwerking, de boel draaiende houden. Ik blijf echter strijden voor die gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Als het op politiek niveau al niet kan, wat voor voorbeeld geven we dan aan de bevolking?”
Sociale media
Ook op sociale media werd de nieuwe eerste vrouw van de gemeente niet gespaard. “Daar ging het er vaak genadeloos hard aan toe”, pikt Alice meteen in. “Het waren vooral opmerkingen over het feit dat ik jong en een vrouw was die bijna dagelijkse kost werden. Wie gaat haar pampers verversen was zo één van die oneliners die te pas en te onpas rond werden gestrooid. Op een bepaald ogenblik durfde ik niet meer op Facebook kijken, want het bleef bagger regenen, nog voor ik een eerste actie had ondernomen.”
“Ondertussen is het al flink verminderd, maar dat liet een diepe indruk op mij na. Zo heb ik mezelf voorgenomen om mijn sjerp af te geven zodra mijn kinderen 10 jaar zijn. Nu kunnen ze die vaak walgelijke commentaren niet lezen maar ik wil hen dat besparen op het moment dat ze het wel kunnen. Mensen zijn nu eenmaal gemeen op het internet.” Ondertussen raasde ook de coronacrisis door de grensgemeente, waardoor vaak heel wat onpopulaire, maar broodnodige beslissingen moesten worden genomen. Toch is Alice ervan overtuigd dat Komen-Waasten op het juiste spoor zit.
“Met ons gemeentebestuur hebben we het oubollige imago van de gemeente afgestoft en van een jong elan voorzien”, sluit ze af. “We hebben flink ingezet op digitale communicatie en hebben ook werk gemaakt van zowel kleine als grote projecten. Toch is mijn werk hier nog niet ten einde! Als ik één project naar voren mag schuiven waarmee we echt een stempel willen drukken, dan is het zonder twijfel dat van de nieuwe sporthal. Helaas zal dit vanwege de logheid van het administratieve apparaat niet in één legislatuur lukken. Ik hoop dat de Komenaars bij de volgende verkiezingen mij een nieuw mandaat zullen toewijzen.”
(SR)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier