Akkoord bereikt: CD&V, N-VA en Vooruit besturen komende zes jaar provincie, Open VLD naar oppositie

Bart Naeyaert mag de gesprekken over het bestuursakkoord leiden. Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) verdwijnt uit de meerderheid. © Christophe De Muynck/Montage KW
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De eerste coalitie in West-Vlaanderen is bekend: die voor de provincieraad. CD&V, N-VA en Vooruit besturen de provincie dus de komende zes jaar. Dat betekent dat Open VLD – en dus ook gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu – uit de meerderheid verdwijnt.

Ondanks een miniem verlies van 0,2 procentpunt blijft CD&V de grootste partij in de provincieraad. De partij won één zetel en is dan ook aan zet om een coalitie te sluiten. En de christendemocraten laten er geen gras over groeien, want zondagavond lieten ze al weten een akkoord bereikt te hebben.

Ze gaan in zee met Vooruit, dat nu al een coalitiepartner was, en N-VA. Niet toevallig dezelfde drie partijen die de nieuwe Vlaamse regering vormen. “Er is een akkoord gemaakt over de coalitie die de komende zes jaar de provincie West-Vlaanderen zal besturen. We danken minister Hilde Crevits en provinciaal voorzitter van CD&V Kris Declercq om de onderhandelingen daaromtrent tot een goed einde te hebben gebracht”, laat gedeputeerde Bart Naeyaert uit Torhout weten.

Bestuursakkoord

Naeyaert zal de gesprekken over de inhoud van het bestuursakkoord leiden, klinkt het. “Daarnaast is ook collega Jean de Bethune aangeduid. Vooruit en N-VA zullen daarnaast ook iemand aanduiden om deze gesprekken te voeren met het oog op de vorming van de deputatie en het maken van een bestuursakkoord. Na goedkeuring van de respectievelijke partijen, kan dan hopelijk een bestuursakkoord worden voorgelegd aan de provincieraad op 2 december.”

De nieuwe coalitiepartners hebben samen 24 van de 36 zetels in de provincieraad, een comfortabele meerderheid. De samenwerking betekent ook dat Open VLD, vandaag wel nog in de meerderheid, naar de oppositiebanken verhuist. En dat Sabien Lahaye-Battheu straks niet langer gedeputeerde is.

Op coalities in de lokale besturen is het nog wachten, want die gesprekken mogen volgens het nieuwe kiesdecreet pas op maandag 14 oktober van start gaan.