Aftellen naar de verkiezingen in Roeselare (2): “Wie de taal leert, is meer dan welkom”

In Roeselare worden er verschillende initiatieven genomen voor een optimale integratie, iets waar bijna alle partijen op hameren. © stefaan beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In de aanloop naar de verkiezingen op 13 oktober leggen we de lijsttrekkers van de verschillende partijen een ‘heet hangijzer’ voor. Een item dat in Roeselare wel eens voor discussie zorgt. Deze week migratie en samenleving: hoe laat je zo’n 10.000 nieuwkomers vlot samenleven met ruim 55.000 geboren Roeselarenaars?

Stad Roeselare is de laatste jaren flink gegroeid. Ondertussen zijn we met 65.000, met daarbij heel wat verschillende nationaliteiten. Van duizenden Roemenen tot die ene verdwaalde Chileen. Uit de stadsmonitor leren we dat dit wel eens voor spanning kan zorgen en dat niet iedereen even open staat voor die multiculturaliteit. De verschillende partijen in Roeselare zijn het over een aantal zaken opvallend eens wat dit onderwerp betreft. Zoals bijvoorbeeld dat nieuwkomers zich sowieso moeten aanpassen. Maar de manier waarop, die verschilt.

Gelijkheid respecteren

“Voor Lokaal Liberaal zijn nieuwkomers welkom als ze werken, Nederlands leren, en de gelijkheid van man en vrouw respecteren. We gaan daar ook strenger op toezien. Er zijn grote uitdagingen en tegelijk liggen er veel kansen”, stelt Piet Delrue (Lokaal Liberaal). “Om elkaar te begrijpen moet iedereen Nederlands leren. Verplicht. Op de werkvloer, in school, aan de dialoogtafels in ARhus. We laten moeders het eerste lesuur op school binnen om samen onze taal te leren. Om te zorgen dat geen enkele Roeselarenaar zich benadeeld voelt, gaan we strenger toezien bij het toekennen van uitkeringen. Om het gevoel van onveiligheid weg te werken, gaan we blijven investeren in wijkagenten en stadswachten die zichtbaar en aanspreekbaar zijn. Wie de afspraken en regels overtreedt, wordt gestraft. We hanteren nultoleranie voor overlast. Arbeidsmigraie is een zegen voor onze lokale economie. Via een mentorprogramma maken we deze mensen wegwijs in onze maatschappij”, klinkt het. “Er liggen ook veel kansen. Migratie kan verrijkend zijn als iedereen het wil tonen en zien. Daarom willen we toffe ontmoetingsmomenten organiseren.”

Schepen van diversiteit

“Roeselare is een stad die groeit en blijft groeien. En dat brengt soms groeipijnen mee. De diversiteit is een realiteit geworden die niet meer weg gaat”, aldus Bert Wouters (Groen). De werkgelegenheid is daarvoor een grote aantrekking, daarom ook zo’n grote groep mensen uit Roemenië en Polen die hier wonen. Maar de stad zijn we samen. De vraag is dan ook vooral hoe we willen omgaan met die diversiteit. Wij zijn geen voorstanders van een polariserend wij-zij-verhaal. Wij willen geen blinde haatspraak of racisme in onze stad. Respect is een sleutelwoord en dat moet van beide kanten komen.

“Het respect voor de cultuur van nieuwkomers is ook een belangrijk aspect. Een inspanning die wij ook moeten leveren. Omdat we het zo belangrijk vinden stellen we voor om een schepen voor diversiteit en integratie bevoegd te maken.”

Nationaal thema

“Roeselare groeit met mensen die hier willen wonen en werken, zowel vanuit binnen- en buitenland. Op lokaal vlak is onze bevoegdheid heel beperkt op de instroom van mensen. De nationale overheid moet daarom een strikt migratiebeleid verzekeren, zodat het aantal nieuwkomers voor een kleinere centrumstad beter gecontroleerd kan worden”, verduidelijk burgemeester Kris Declercq (CD&V – lijst burgemeester).

Uit de bevolkingscijfers blijkt dat van de 8.476 inwoners zonder Belgische nationaliteit zo’n 70 % afkomstig zijn uit Europa, waaronder de Roemeense en Poolse gemeenschap (zo’n 2.600 inwoners), 374 Oekraïeners en 246 Nederlanders als grootste bevolkingsgroepen. De stad telt 2,1 % vluchtelingen. “Vele nieuwe inwoners zijn aan de slag in onze bedrijven of zorginstellingen, die nood hebben aan invulling van knelpuntberoepen. Echt samenleven kan voor ons echter pas als rechten én plichten worden gerespecteerd.”

Integratie

Migratie is een thema dat zeker Immanuel De Reuse en Vlaams Belang beroert. “We beginnen met de vaststelling dat er momenteel te veel ‘nieuwkomers’ zijn om deze nog op een vlotte manier te integreren in onze stad. Daarom pleit het Vlaams Belang ook voor een vestigingsstop voor vreemdelingen.”

“De eerste vraag, aan hen die hier legaal als nieuwkomer zijn, moet zijn: wilt u zich integreren? Wie dat niet wil die hoort hier niet. Integratie wil zeggen dat ze onze taal leren, onze cultuur omarmen, onze gewoontes overnemen. Dat is de sleutel tot goed samenleven. De integratiecursus is nu veel te vrijblijvend omdat er geen gevolgen aan gekoppeld zijn. Voor ons kan enkel een geslaagde integratiecursus zorgen voor een verblijfsvergunning of nationaliteitsverwerving.”

“Respect is een sleutelwoord en dat moet van beide kanten komen”

“De integratie van nieuwkomers is een uitdaging voor Roeselare. Wie zich inspant, moet voldoende kansen krijgen en mag niet achtergesteld worden wegens zijn huidskleur of afkomst”, horen we van Dieter Carron (N-VA). “Wij vragen nieuwkomers om zich in te burgeren en dat begint met Nederlands leren en aangeven onze waarden te aanvaarden. We vinden het belangrijk dat er in Roeselare geen of zo weinig mogelijk wachtlijsten zijn om cursussen Nederlands te volgen.”

Verenigingen

“Daarnaast verwachten we dat nieuwkomers letterlijk aan de slag gaan om van hun migratie een succesverhaal te maken, werk zoeken en aanvaarden. Als men naar hier komt om van onze sociale verworvenheden te profiteren, dan moet men in Roeselare aan het verkeerde adres zijn. Het is ook belangrijk dat we de nieuwkomers kunnen stimuleren om zich aan te sluiten bij verenigingen en zich op andere manieren inweven in Roeselare. In deze optiek heb ik wat moeite met bijvoorbeeld de Halalsupermarkt, de Roemeense en de Poolse supermarkt.”

Het laatste woord is voor Michèle Hostekint van Vooruit. “Samenleven is, net als liefde, een werkwoord. Of je nu geboren en getogen of nieuw bent in Roeselare, harmonieus samenleven is een uitdaging en vraagt een inspanning langs beide kanten”, is ze duidelijk. “Anderzijds kan samenleven alleen als er voldoende gemeenschappelijke voedingsbodem is. Het allerbelangrijkste is daarbij de taal. Voldoende Nederlands spreken en begrijpen, is de sleutel tot kansen in onze samenleving.”

“Taalkennis moet je ook voldoende kunnen oefenen. De afgelopen jaren hebben we vanuit het beleid jaarlijks meer dan 4.000 oefenkansen Nederlands georganiseerd, waarbij taal en ontmoeting centraal staan. Tijdens die praattafels en andere gesprekken wordt niet alleen ingezet op bijspijkeren van het Nederlands, maar ook heel wat informatie over hoe het leven in Roeselare verloopt, uitgewisseld. Voor ons is taal kortom dé sleutel tot de stad.”