Krijgt Tielt straks een Meulebeekse burgemeester? Dirk Verwilst wint verkiezingen in fusiestad: “Dit had ik nooit durven dromen”

Dirk Verwilst was al burgemeester van Meulebeke, nu is hij ook het grootste stemmenkanon in de fusiestad Tielt. De komende dagen of weken moet duidelijk worden of hij ook burgemeester kan worden. © LB/Westtoer
Philippe Verhaest

Dirk Verwilst is aan zet in de fusiestad Tielt. De Meulebeekse burgemeester is met Team Burgemeester de grootste partij én kaapte 3.484 voorkeurstemmen weg. Liefst 839 meer dan Luc Vannieuwenhuyze, huidig burgemeester van Tielt. “Dit overtreft mijn stoutste verwachtingen”, zegt hij.

Het was urenlang nagelbijten, daar in Tielt en Meulebeke. Team Burgemeester, de partij van Meulebeeks burgemeester Dirk Verwilst, sprong de hele namiddag en vooravond haasje-over met CD&V – Lijst Burger van Luc Vannieuwenhuyze, burgemeester van Tielt.

Uiteindelijk won Team Burgemeester het pleit met 31,7 procent van de stemmen, tegenover 27,7 procent voor CD&V – Lijst Burger.

Nieuw en ander beleid

“Ik ben enorm opgelucht”, zegt Dirk Verwilst in een eerste reactie. “Het was een erg lastige campagne. En bijwijlen ook een lastercampagne. Ik heb verschrikkelijk veel modder en kak op mijn kop gekregen, maar ik heb doorgebeten. Voor de Tieltenaar en Meulebekenaar. Wat gebeurd is, ligt wat mij betreft achter ons. Nu staat mijn blik vol naar de toekomst.”

“Het was een erg lastige campagne. En bijwijlen ook een lastercampagne. Ik heb verschrikkelijk veel modder en kak op mijn kop gekregen, maar ik heb doorgebeten. Voor de Tieltenaar en Meulebekenaar”

Hij had nooit durven dromen dat hij deze gemeenteraadsverkiezingen als winnaar zou afsluiten, klinkt het. “In Tielt ben ik veel minder bekend dan in Meulebeke, maar toch heb ik de inwoners weten te overtuigen. Want met enkel de Meulebeekse stemmen zou ik het nooit gered hebben. Dit is een duidelijk signaal van de Tieltenaar dat ze een ander beleid willen. Dat willen wij hen geven.”

Dirk Verwilst en Luc Vannieuwenhuyze in het najaar van 2023. Toen was nog niet duidelijk dat beide politici met een eigen lijst naar de kiezer zouden stappen.
Dirk Verwilst en Luc Vannieuwenhuyze in het najaar van 2023. Toen was nog niet duidelijk dat beide politici met een eigen lijst naar de kiezer zouden stappen. © WME

Puzzelen

Verwilst is nu de komende twee weken aan zet om een coalitie op poten te zetten. “Het wordt niet makkelijk”, beseft hij. “We zullen moeten puzzelen.”

Team Burgemeester heeft elf zetels, CD&V – Lijst Burger tien, Iedereen Telt vijf, Vooruit drie en Vlaams Belang twee. “We willen met iedereen praten en gaan op zoek naar de perfecte partner die mee ons programma wil realiseren. Dat is het allerbelangrijkste voor ons.”

“Hopelijk kunnen we op dat vlak snel duidelijkheid scheppen. Maar eerst gaan we er hier in de Shamrock (de locatie waar Team Burgemeester vanavond verzamelen blaast, red.) een goeie lap op geven. En vanaf morgen keihard werken voor Tielt én Meulebeke.”

Een bomvolle Shamrock luistert naar de overwinningsspeech van Dirk Verwilst.
Een bomvolle Shamrock luistert naar de overwinningsspeech van Dirk Verwilst. © WME
© WME
© WME