Het Overlegcomité kiest voor voorzichtigheid: geen aanpassingen, geen versoepelingen

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De huidige coronamaatregelen blijven zoals ze zijn: het Overlegcomité heeft vrijdagmiddag beslist om niets te beslissen over versoepelingen of aanpassingen aan de regels. De stijgende coronacijfers en de toenemende druk op de ziekenhuizen dwingt tot voorzichtigheid. Enkel de niet-medische contactberoepen mogen op 1 maart opnieuw de deuren openen. Volgende week vrijdag staat een nieuw Overlegcomité op de agenda.

Onder druk van de Britse variant en na alarmerende geluiden uit de ziekenhuizen heeft het Overlegcomité vrijdagmiddag beslist om voorlopig niet te sleutelen aan de huidige coronamaatregelen. Na amper anderhalf uur vergaderen kwamen de topministers van de federale en deelstaatregeringen tot die conclusie. De evolutie van de corona-epidemie in ons land laat voorlopig niet toe om te versoepelen.

Heel verrassend is de status quo niet. Uit het rapport van de wetenschappelijke expertengroep GEMS én de modellen die maandag al werden voorgesteld werd heel duidelijk dat nu versoepelen tot een mogelijk grote derde golf zou kunnen leiden. Het risico op die derde golf achten de politieke leiders op dit moment te groot.

“Dit is niet het moment”

“We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. Die we graag hadden willen nemen”, opende premier Alexander De Croo (Open VLD). “De coronasituatie is te delicaat. We zien dat de cijfers stijgen, niet alleen qua besmettingen, maar ook vooral de ziekenhuisopnames. Niet in één bepaald ziekenhuis, maar overal. Dat dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven. Met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht, roekeloos en onverantwoord zijn. Als het stormt, kan je niet opstijgen.”

“Met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht, roekeloos en onverantwoord zijn” – premier Alexander De Croo

Enkel voor de niet-medische contactberoepen zoals de tattoozaken en schoonheidsspecialisten is er wel ruimte. Zij mogen, zoals midden februari al aangekondigd, vanaf 1 maart de deuren opnieuw openen. Net zoals bij de heropening van de kappers gaat dat gepaard met strikte maatregelen.

Volgende week opnieuw

Volgende week vrijdag staat wel opnieuw een Overlegcomité gepland. De komende week bestempelt premier De Croo als een ‘time-out’, een week waarin het huidige Ministerieel Besluit van kracht blijft. “Dit is ook voor ons een koude douche. Velen met mij hadden gehoopt op een andere beslissing”, zei hij. “Het moment om te versoepelen is niet meer zo veraf, maar nu moeten we even wachten. Wachten op duidelijkheid.”

“De lente van de vrijheid komt eraan. Met scholen die vaker open zijn, met terrassen waar we een glas kunnen drinken, met momenten waarop we elkaar kunnen vastpakken”, aldus de premier nog. “Dat kan maar onder één voorwaarde: dat we in de komende weken extra voorzichtig zijn. Ik wil het iedereen persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Ik weet dat het moeilijk is, maar dit is een heel delicaat moment. Als we nu onze verantwoordelijkheid nemen, dan is de lente van de vrijheid nabij.”

Geen buitenbubbel, reisverbod blijft

Het uitstel met minstens een week betekent dus dat de grotere buitenbubbel er voorlopig niet komt. Ook het reisverbod op niet-essentiële reizen van en naar het buitenland blijft van kracht. Aan de avondklok wordt in Wallonië gesleuteld: vanaf 1 maart gaat die pas in om middernacht, zoals in Vlaanderen al het geval is. De cultuur- en evenementensector die net zoals de horeca op een stappenplan richting heropenen had gehoopt, reageert teleurgesteld op het uitblijven van perspectief.

Experten tevreden: “Enige juiste beslissing”

Viroloog Marc Van Ranst reageert bij VTM Nieuws over het uitstel van de versoepelingen. “Ik denk dat dit de enige juiste beslissing was”, zegt hij. “Ik ben dan ook heel blij dat de regering deze beslissing heeft genomen. Het huidige pakket aan maatregelen is voldoende, maar het moet verder goed opgevolgd worden.”

Ook Frank Vermassen, hoofdarts van het Universitair Ziekenhuis in Gent, toont zich in een eerste reactie tevreden. “De signalen deze week gingen helemaal de verkeerde kant uit”, zei hij live in het extra journaal van VRT NWS. “Versoepelingen zouden nu echt niet op het juiste moment komen. We moeten de komende week kijken of we de situatie onder controle krijgen. Dan kunnen we met meer kennis van zaken praten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier