Gemeenteraadsleden en schepenen leggen officieel eed af in Zulte: “Doorgaan met coalitiepartners”

De gemeenteraad van Zulte, met v.l.n.r. links naar rechts Frederic Hesters, Henk Heyerick, Marc Devlieger, Lieven Lippens, Catherine De Smet, Linda Detailleur, Hendrik De Waele, Sally Cosijns, Natasja De Vos, Tania Verpraet, Katrien De Waele, Kathleen Blauwblomme, Steven Van Troys, Francky De Coster, Tony Boeckaert, Delphine Vandenbossche, Stefanie Vroman, Fauve Tack, Pieter Verhalle, Philippe Van Steenberghe, Olivier Peirs, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Luc Millecamps en burgemeester Simon Lagrange. © MVW
Redactie KW

Er was een groot verschil met zes jaar geleden bij de installatievergadering woensdagavond. Toen was de sfeer, vooral bij CD&V die als grootste partij in de oppositie werd geduwd, eerder grimmig. Nu was die opperbest.

Oud-burgemeester Henk Heyerick was zes jaar geleden op zijn hoede. Vooraf was zelfs politie opgetrommeld om bij mogelijke schermutselingen in te grijpen. Woensdagavond niets dan blije gezichten, met applaus voor iedereen.

Open Zulte werd met ruime voorsprong de sterkste politieke formatie en groeide van 10 naar 17 zetels. Goed voor een volstrekte meerderheid. Toch krijgen de vroegere coalitiepartners N-VA en GVZ een plaats in de bestuurscoalitie. Sally Cosijns, fractieleider CD&V, had het er moeilijk mee dat Open Zulte twee van de drie partijen, die een slechte score behaalden, mee aan boord neemt.

Ik hoop dat Sally Cosijns onze slogan samen voortdoen niet vergeten is

“Ik hoop dat Sally Cosijns onze slogan van oktober nog niet vergeten is”, reageerde burgemeester Simon Lagrange. “We toetsen onze slogan samen voortdoen aan de realiteit, dus met de twee partners die in de voorbije bestuursperiode mee de coalitie vormden.”

Zo’n 200 mensen volgden hoe gemeenteraadsleden en schepen de eed aflegden in de handen van de uittredende voorzitter Ward Baeten (N-VA). Ook het speciaal Comité van de Sociale Dienst werd samengesteld. Deze dienst ontfermt zich over individuele sociale dossiers. Als rechtspersoon blijft het OCMW wel bestaan, maar de gemeenteraad zal ook de vroegere OCMW-raad zijn. Het schepencollege is het vast bureau van het vroegere OCMW.

Geen nieuwe schepen

Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Frederic Hesters en Olivier Peirs zijn de blijvers onder de schepenen. Linda Detailleur, voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, is toegevoegd aan het schepencollege. Zij was dat de voorbije zes jaar als voorzitter van het OCMW ook. Er is geen enkele nieuwe schepen.

Het Ccomité van de Sociale Dienst telt de volgende negen leden: voorzitter Linda Detailleur (N-VA) en als leden: Kathy Dewitte, Sofia Ezzine, Marc Colpaert, Rudy Beulque, Etelle Vandenbroecke en Talitha Lossy (allen Open Zulte), Tony De Bel en Rita Goeminne (CD&V). Ook de afgevaardigden voor de politieraad werden aangeduid.

“Steven Van Troys werd als fractieleider van Open Zulte aangeduid“, aldus burgemeester Simon Lagrange. “Hij was zes jaar raadslid van het OCMW en werd met glans (819 voorkeurstemmen, red.) verkozen tot gemeenteraadslid.

“Sally Cosijns is de fractieleider van CD&V”, aldus voorzitter Andy Rommel. “Zij zit twaalf jaar in de gemeenteraad waarvan zes jaar in de meerderheid. Met 722 voorkeurstemmen is zij de aangewezen vrouw om onze fractie te leiden.”

Voor N-VA en GVZ is er geen fractieleider nodig. Zij tellen elk één verkozene. (RMN)

De raad

De meerderheid heeft 19 van de 25 zetels. Open Zulte had met 17 zetels een ruime volstrekte meerderheid, maar besliste om N-VA (1 zetel) en GVZ (1 zetel) in de coalitie op te nemen. N-VA en GVZ waren de twee partijen die zes jaar geleden nodig waren om met Open Zulte een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen. Nert als in de voorbije bestuursperiode zit alleen de CD&V in de oppositie. Francky De Coster (Open Zulte) is de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Hij volgt Ward Baeten (N-VA) op. Francky De Coster wordt over drie jaar schepen. (RMN)

Marc Devlieger vervangt Tony De Bel

Niet iedereen die in oktober verkozen is, zetelt in de nieuwe raad. Een opvallende afwezige was Tony De Bel (CD&V). De nieuwe lijstrekker profileerde zich als ‘kandidaat burgemeester’, maar zag zijn partij terugvallen op zes zetels. En het werd voor de tweede keer zes jaar oppositie. Marc Devlieger, die al 30 jaar ervaring heeft als gemeenteraadslid, vervangt hem in de raad. Tony De Bel zetelt niet omdat dit onverenigbaar is met zijn job in het onderwijs. Hij zetelt wel als lid in het Comité Sociale Dienst. Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) is met 4.499 stemmen de kampioen van de voorkeurstemmen. Hij begon in 2006 als raadslid met 640 stemmen. Zes jaar later werden het er 2.157 en werd hij ook burgemeester. In oktober verdubbelde hij zijn aantal voorkeurstemmen. Een opmerkelijk detail: hij overtreft het recordaantal voorkeurstemmen dat Georges Peirs (CD&V) in zijn loopbaan van 30 jaar als burgemeester behaalde. De topscore van Georges Peirs was 3.675 in 1988. Er is echter een niet onbelangrijke nuance: in 1988 (Peirs) waren er 9/894 uitgebrachte stemmen. Door het groeiend aantal inwoners waren er dat in oktober 11.682. (RMN)

Piet Van Vinkt, Thierry Ottevaere, Franky De Coster, Rik Bettens en Frank Van Assche.
Piet Van Vinkt, Thierry Ottevaere, Franky De Coster, Rik Bettens en Frank Van Assche.© MVW

Francky De Coster: man van de nacht

In wit hemd met opgestroopte mouwen bewoog Francky De Coster zich in de raadszaal voor hij op de voorzittersstoel ging zitten. Francky De Coster is een man van de nacht. Als voorzitter van de raad blijft dat zo. “Ik ben verdeler van dagbladen”, zegt hij. “Iedere ochtend om 2.00 uur uit bed, ook op de dag van de eedaflegging en de volgende ochtend. De klanten worden op tijd bediend. Ik wil dat zou houden”. Hoewel bekend als een sfeermaker, weet hij dat hij aan de raadstafel ernstig moet zijn. Zijn collega’s van Open Zulte gaven hem al suggesties “Ik ben bereid om te leren . Toch had ik op de eerste avond als voorzitter wel een beetje zenuwen”, aldus nog de stemmenkampioen. (RMN)