Herwig Reynaert is professor politicologie aan de UGent. De Torhoutenaar is gespecialiseerd in lokale politiek.
Hoe (goed) scoort CD&V? Blijft CD&V de grootste politieke partij op lokaal vlak? Kan in Vlaanderen CD&V op provinciaal vlak opnieuw de electoraal sterkste partij worden of blijft N-VA de grootste? Dit zijn op 14 oktober 2018 interessante hoofdvragen. Momenteel is CD&V op lokaal vlak de grootste politieke partij. Wouter Beke gaat er terecht prat op dat één derde van de Vlaamse burgemeesters van CD&V-signatuur is (137 van de 308 burgemeesters). In West-Vlaanderen en Limburg, niet toevallig de twee provincies waar CD&V in 2012 bij de provincieraadsverkiezingen eveneens het sterkst scoorde, gaat het zelfs over één op twee burgemeesters. CD&V is met andere woorden nog steeds heel sterk lokaal verankerd. Die positie verliezen zou, niet alleen in de aanloop van de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2019, een electoraal drama zijn.
Scoren in de centrumsteden is één van de uitdagingen voor CD&V
Traditioneel speelt CD&V op lokaal vlak de eerste viool. Af en toe klinken er echter ‘valse’ noten. Sinds de fusies van 1976 moest de partij immers een deel van haar electorale dominantie prijsgeven. Ook in 2012 was het niet anders. Bovendien heeft de partij het traditioneel moeilijker in stedelijk gebied. (Blijven) scoren in de centrumsteden is dus zeker één van de uitdagingen. In landelijk Vlaanderen blijft de partij in de meeste gevallen de grootste politieke formatie.
In principe zijn de resultaten van de provincieraadsverkiezingen de beste graadmeter voor het electorale klimaat. Bij deze verkiezingen wordt er immers ‘ideologischer’ gestemd dan voor de lokale besturen. Ongetwijfeld zal dit straks niet anders zijn. In West-Vlaanderen scoorde CD&V in 2012 provinciaal iets meer dan 2 procent beter dan N-VA. Houdt de partij stand? Doet ze beter? De provinciale scores zullen trouwens mee bepalen of men al dan niet met een goed gevoel naar de verkiezingen van 2019 trekt.
Oranje bastion
Op lokaal vlak vertrekt CD&V met een niet te versmaden bonus, namelijk de burgemeestersbonus. De vraag is hoe groot die bonus zal zijn. In West-Vlaanderen zou dit in ieder geval aardig moeten aantikken. Er is immers een oranje burgemeestersbastion in West-Vlaanderen. Voor CD&V was het dan ook des te pijnlijker dat men in 2012 in Brugge en Kortrijk het burgemeesterschap ‘verloren’ liet gaan. De partij zal er ongetwijfeld lessen uit getrokken hebben. Blijft CD&V trouwens de grootste politieke partij in Kortrijk? In ieder geval staat stemmenkanon Stefaan De Clerck niet meer aan de electorale start. Hannelore Vanhoenacker moet dit samen met de andere kandidaten proberen op te vangen. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht. Geraakt men opnieuw in de meerderheid? Ook dit wordt ongetwijfeld een heikele klus. Het kan echter verkeren, wist Bredero heel lang geleden al. Hoop doet leven, zeggen anderen.
In Oostende is lager scoren dan in 2012 in ieder geval geen optie
Wordt CD&V met lijsttrekker De fauw opnieuw de grootste partij? Zes jaar geleden kwam men 163 stemmen tekort. Wordt De fauw de nieuwe Brugse burgemeester? Wordt de CD&V van burgemeester Kris Declercq de grootste partij in Roeselare? Kan ze met andere woorden N-VA als grootste partij van de troon stoten? Hoeveel voorkeurstemmen haalt de burgemeester? In principe moeten het er toch een pak meer zijn dan de al niet onaardige score van 2047 in 2012. Blijft de partij in de meerderheid in Oostende? Lager scoren dan in 2012 is in ieder geval geen optie. 10 procent en meer moet toch de doelstelling zijn. Wat betekent de breuk van het kartel CD&V/N-VA voor de partij in Ieper? De sjerp behouden zal in ieder geval de topprioriteit bij uitstek zijn.
Geen angst
Moet CD&V met knikkende knieën naar de kiezer? Helemaal niet. Wie immers angst heeft, krijgt klappen. Wouter Beke wil ‘met waardigheid, respect en fatsoen’ de kiezer het vertrouwen vragen. Uiteraard moet CD&V hopen dat de kiezers meegaan in het verhaal van het streven naar waardigheid en goed fatsoen. Of dit al dan niet ijdele hoop is, zal de kiezer bepalen op 14 oktober. Met het boek ‘Mosterd’ wil CD&V in ieder geval mensen en ideeën verbinden. Als Torhoutse en leading lady van CD&V weet stemmenkanon Hilde Crevits zonder enige twijfel waar ze de mosterd moet halen.
Tot slot. Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent dat de voetbalcompetitie dramatisch begon, liet recentelijk in een interview optekenen dat hij tijdens lange autoritten zijn lijflied Nessun Dorma van Puccini veelvuldig beluistert. Vooral die ene zin ‘All’alba vincero’ (‘bij dageraad zal ik overwinnen’) intrigeert hem. Deze woorden betekenen zoveel als: alles komt altijd goed. Of dit voor de verschillende partijen zo zal zijn, zal blijken op 14 oktober 2018.
Het volledige interview met Wouter Beke en Hilde Crevits leest u hier. p>
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier