Bijna alle Belgen stemmen straks met een West-Vlaams kiesbiljet: “We plaatsten zelfs een grote tent om alle extra drukwerk op te slaan”

Tom Deschildre en Nico Declerck van Inni Group zorgen er samen met Vanden Broele uit Brugge voor dat we straks vlekkeloos onze stem kunnen uitbrengen. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Wie straks de verkiezingen wint, is nog koffiedik kijken. Maar zonder het harde werk van twee op-en-top West-Vlaamse bedrijven zouden we helemaal niet kúnnen stemmen. Inni Group uit Heule en het Brugse Vanden Broele slaan de handen in elkaar om in liefst 75 procent van alle Belgische steden en gemeenten de volledige organisatie van de verkiezingen tot een goed einde te brengen. “Dit is met voorsprong onze grootste en meest uitdagende opdracht van het jaar.”

Wanneer je straks in het stemhokje jouw weloverwogen politieke keuze maakt, dan doe je dat met behulp van een sterk staaltje typisch West-Vlaams ondernemerschap.

In 55 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten stemmen we nog altijd met het vertrouwde rode potlood en papier en blijft de stemcomputer op stal. Daarvoor zijn heel wat voorbereidingen, stembiljetten en ander verkiezingsdrukwerk nodig om alles in goeie banen te laten leiden.

Dat huzarenstukje wordt opnieuw uitgevoerd door drukkerij Inni Group uit de Kortrijkse deelgemeente Heule en Vanden Broele uit Brugge. “Wij stellen onze jarenlange expertise ter beschikking en profileren ons als een betrouwbare partner voor een vlekkeloos verloop van de verkiezingen”, stelt Bram Van Impe (44), general manager van Vanden Broele.

“We staan steden en gemeenten bij tijdens de praktische organisatie met formulieren, affiches, stembussen… We bieden ook ondersteuning en begeleiding aan.

Inni Group staat dan weer te boek als een veelzijdige drukkerij die in heel wat sectoren haar sporen heeft verdiend, aldus gedelegeerd bestuurder Tom Deschildre (52).

“Verkiezingsdrukwerk verzorgen we al sinds kort na de Tweede Wereldoorlog en was tot begin jaren 2000 zo goed als tweejaarlijkse kost. Nu worden de verkiezingen meer gebundeld”

“We verzorgen heel wat commercieel drukwerk, maar maken ook tickets voor tal van musea en toeristische attracties. Denk bijvoorbeeld aan het Louvre en de Eiffeltoren in Parijs. Maar ook kalenders, waarvan onze (Groene) Druivelaar de bekendste is, zijn vaste waarden.”

Ook verkiezingsdrukwerk behoort al decennia tot hun activiteiten. “Dit doen we al sinds kort na de Tweede Wereldoorlog en tot begin jaren 2000 was dit zo goed als tweejaarlijkse kost. Nu zijn de verkiezingen veel meer gebundeld.”

Ontzorgen

Dit jaar staan beide ondernemingen voor een heuse krachttoer, want met Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op zondag 9 juni én gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober kunnen we 2024 gerust als een scharnierjaar voor de vaderlandse democratie omschrijven. En die zorgt voor een razend drukke agenda in Heule en Brugge.

De drukkers van Inni Group produceren de komende weken en maanden liefst drie miljoen oproepingskaarten, 7,85 miljoen stembiljetten en meer dan tienduizend pakketten voor de stem- en telbureaus. Die bevatten naast de nodige officiële formulieren en omslagen ook heel wat kantoormateriaal.

© Joke Couvreur

“Maar ons aanbod gaat nog een pak verder. We zorgen ook voor tweeduizend stemhokjes en duizend hokjes die voor andersvaliden toegankelijk zijn, leveren meer dan vijftienduizend rode kiespotloden… Op die manier coveren we 75 procent van alle Belgische steden en gemeenten. Wij willen de openbare besturen op alle vlakken ontzorgen, zodat ze vlekkeloze verkiezingen kunnen organiseren.”

Twee jaar voorbereiding

Een leuke, maar erg uitdagende opdracht, valt te horen. “2024 is goed voor een dubbele stembusgang”, aldus nog Van Impe. “Niet te onderschatten. We ondersteunen de lokale overheden ook met opleidingen en softwarepakketten. Inni Group en Vanden Broele zijn hierin bijzonder complementair. Top dat twee West-Vlaamse bedrijven hiervoor hun krachten kunnen bundelen.”

“We hebben speciaal een tent van 1.200 vierkante meter laten plaatsen om al dat extra drukwerk in op te slaan”

“We zijn al twee jaar met deze job bezig”, stelt Tom Deschildre. “De voorbereiding is niet te onderschatten. Er is de wetgeving die we goed moeten bijhouden, maar er is ook de hele logistieke organisatie. Om die het hoofd te bieden, hebben we een tent van 1.200 vierkante meter laten plaatsen, zo hebben we het komende halfjaar iets meer werkruimte. Die vullen we tegen 9 juni volledig met alle nodige drukwerk en materiaal, iets wat we in aanloop naar oktober nog eens zullen herhalen.”

“We beschouwen de verkiezingen van juni trouwens als de generale repetitie voor oktober. Het lokale verhaal betekent véél meer verschillende lijsten en namen van kandidaten. Bovendien spelen er dan een pak extra gevoeligheden een rol. We maken er sowieso een erezaak van dat we volledig foutloos werken, maar bij gemeenteraadsverkiezingen is het vergrootglas nog eens zoveel groter.”

Wanneer we straks onze stem uitbrengen, zal dat met op en top West-Vlaams materiaal gebeuren.
Wanneer we straks onze stem uitbrengen, zal dat met op en top West-Vlaams materiaal gebeuren. © Frank Meurisse

Om het extra werk vlot te laten verlopen, roepen de bedrijven de hulp in van drie maatwerkbedrijven: Waak in Kuurne, ’t Veer in Menen en Tordale in Torhout. “Zij ondersteunen ons onder andere bij het assembleren van de kiespotloden en etiketten kleven.”

Belgen in het buitenland

Ook de Belgen in het buitenland worden door de West-Vlamingen gefaciliteerd. “Tegen midden mei hebben liefst 150.000 landgenoten in andere contreien van ons hun stembiljet gekregen. Zij kunnen in hun ambassade of consulaat stemmen, of via ons pakket gewoon thuis. En hun keuze per post richting vaderland sturen. Prachtig, toch?”

“We beschouwen de verkiezingen van juni als generale repetitie voor oktober. Het lokale verhaal betekent véél meer verschillende lijsten en namen van kandidaten”

“Daar ligt ook de charme van stemmen met potlood en papier. Digitaal lijkt op het eerste zicht performanter, maar dat is het totaal niet. De kosten lopen hoog op en er is altijd een kans dat er ergens een kink in de kabel opduikt. Statistieken wijzen trouwens uit dat analoge stemformulieren tellen zeker niet trager gaat én ook toelaat om nog te hertellen, indien nodig.”

En wie mag voor Bram en Tom nu de verkiezingen winnen? “Daar blijven wij volledig neutraal in”, glimlachen ze. “Een goeie verkiezingsdag staat synoniem met een vlekkeloos parcours. Als iedereen zonder problemen zijn stem heeft kunnen uitbrengen, zullen we ’s avonds moe maar voldaan onze ogen sluiten.”