Wie straks uw burgemeester wordt, is nog een open vraag. Maar dat u straks uw stem kán uitbrengen, is helemaal de verdienste van twee West-Vlaamse bedrijven. Inni Group uit Heule en het Brugse Vanden Broele slaan de handen in elkaar om in liefst 75 procent van alle Belgische steden en gemeenten de volledige organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen in goeie banen te leiden. “We hebben 123.000 kilo papier nodig om alles gedrukt te krijgen.”
Wanneer u op zondag 13 oktober uw kostbare stem uitbrengt, dan is dat met behulp van een stevige scheut West-Vlaamse vakmanschap. In 55 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten stemmen we nog altijd met het aloude rode potlood en papier en blijft de stemcomputer in de kast. Maar om die operatie tot een goed einde te brengen, zijn heel wat voorbereidingen, stembiljetten en ander verkiezingsdrukwerk nodig.
Die krachttoer wordt ook nu weer uitgevoerd door drukkerij Inni Group uit de Kortrijkse deelgemeente Heule en Vanden Broele uit Brugge. Die laatste staat gemeentebesturen bij met opleidingen, de praktische organisatie en zorgt ook voor de nodige juridische ondersteuning, Inni Group tekent dan weer voor alle drukwerk en logistiek.
“We beschouwen dit als een eer, want zo zetten we mee onze schouders onder de (lokale) democratie”
Het bedrijf blaast dit jaar 75 kaarsjes uit en is al sinds kort na de Tweede Wereldoorlog de vaste partner van de overheden wanneer er gestemd moet worden. “Tot begin jaren 2000 kregen we zo goed als altijd om de twee jaar een politieke verkiezingsstrijd op ons bord, nu worden ze veel meer gebundeld en is dit telkens om de vijf of zes jaar”, legt ceo Tom Deschildre (51) uit.
“Efficiënter voor politiek en burger, maar voor ons niet zo evident om alle nodige kennis paraat te houden. Al nemen we dat er met een brede glimlach bij. We beschouwen het zelfs als een eer, want zo zetten we mee onze schouders onder de (lokale) democratie.”
6,3 miljoen stembiljetten
De cijfers zijn alvast om van te duizelen. De drukkers van Inni Group laten 3,2 miljoen oproepingskaarten en 6,3 miljoen stembiljetten van de persen rollen en maken ook meer dan 10.000 pakketten voor de vele stem- en telbureaus. Die bevatten, naast de nodige officiële formulieren en omslagen, ook heel wat kantoormateriaal. “Mobiele burelen als het ware”, glimlacht Tom.
In totaal heeft de drukkerij liefst 123 ton papier nodig om elk biljet en document gedrukt te krijgen: 70.000 kilo voor Vlaanderen en 53.000 voor Wallonië.
Inni levert ook nog een tweehonderdtal stemhokjes en zo’n 250 hokjes voor mindervaliden én maakt er ook een punt van om een goeie 5.000 rode potloden aan te leveren.
Die worden momenteel geassembleerd door het maatwerkbedrijf Tordale uit Torhout en Otis uit Lichtervelde. “Ook op de diensten van ‘t Veer in Menen en Waak in Kuurne kunnen we deze keer opnieuw rekenen.”
Bolletjes
Hoewel het team van Tom Deschildre een pak ervaring heeft wanneer het over verkiezingsdrukwerk gaat, omschrijft hij het traject richting komende gemeenteraadsverkiezingen toch als bijzonder complex.
“In juni, toen de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen gehouden werden, hadden we voor het hele land één reglementering. Nu is die in Vlaanderen en Wallonië op veel vlakken anders. Zo staan de in te kleuren bolletjes in Vlaanderen vóór de naam van de kandidaat, in Wallonië er achter. De Vlaamse stembiljetten zijn van een watermerk voorzien, de Waalse dan weer niet.”
De drukkers van Inni Group laten 3,2 miljoen oproepingskaarten en 6,3 miljoen stembiljetten van de persen rollen en maken ook meer dan 10.000 administratieve pakketten voor de vele stem- en telbureaus
“We moeten ook veel meer verschillende stemformulieren maken. 3,15 miljoen biljetten zijn voor de provincieverkiezingen gereserveerd en daar moeten we een twintigtal verschillende soorten van maken.”
“De andere helft gaat over de lokale stembusslag en daarvoor zijn enkele honderden verschillende biljetten voor nodig. Die zullen gebruikt worden in de meeste Vlaamse en Waalse gemeenten. En waar ze digitaal stemmen, moeten er in elk stemlokaal grote affiches met alle lijsten en kandidaten uithangen. Ook die maken wij. Net als bijvoorbeeld de turflijsten die tijdens het tellen gebruikt worden.”
Om maar te zeggen: als u straks te horen krijgt wie de verkozenen in uw stad of gemeente zijn, dan is dat mede dankzij Inni Group en Vanden Broele. “We maken er keer op keer een erezaak van om niks aan het toeval over te laten. We merken ook dat deze verkiezingen veel meer leven dan in juni. De lokale politici staan ook veel dichter bij de mensen, hé. Er wordt écht met een loep naar elk detail gekeken.”
Belofte
De eerste voorbereidingen voor 13 oktober gingen midden juni al van start en sinds 4 augustus wordt er met volle kracht aan de operatie gewerkt. “Daarvoor zetten we een twintigtal extra mensen in, bovenop onze honderd vaste krachten. Want ook onze andere opdrachten moeten tot in de puntjes afgewerkt worden.”
“De voorbije weken hebben we tijdens de weekends doorgewerkt om alles klaar te krijgen. Om hen te bedanken, organiseren we de week na de verkiezingen ons personeelsfeest in de 1.200 vierkante meter grote tent die we hier hebben laten plaatsen om tijdelijk extra ruimte en capaciteit te hebben. Een klein gebaar voor hun grote inzet.”
“We merken dat deze verkiezingen veel meer leven dan in juni. De lokale politici staan ook veel dichter bij de mensen, hé. Er wordt écht met een loep naar elk detail gekeken”
Op verkiezingszondag zelf heeft Tom een team stand-by staan. “We leveren alles keurig op tijd uit zodat controles mogelijk zijn, maar er raakt altijd wel ergens wat zoek. In juni ben ik op de vooravond van de verkiezingen nog naar het Luxemburgse dorpje Attert gereden, want daar vonden ze de dossiers voor de voorzitters van de stemlokalen niet meer.”
“Ergens heeft dat wel zijn charme, want dan zie je waar ons werk overal terecht komt. Dat gevoel heb ik ook wanneer ik zelf ga stemmen in Sint-Denijs (deelgemeente van Zwevegem, red.), mijn thuisgemeente. Op zo’n momenten weet je weer waarom we ons zo hard ingezet hebben.”
De uitslagen zelf zal Tom links laten liggen. “Eenmaal alle stembureaus de deuren sluiten, draai ik de knop om. Dan schakel ik de verkiezingsmodus uit en maak ik een goeie wandeling. Ik zal de dag nadien wel horen wie waar gewonnen of verloren heeft. Onze missie is om de stembusslag te vlot mogelijk te laten verlopen. Dat is ónze belofte aan de kiezer.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier