We weten toch al langer dat we dit jaar 100 jaar WO I herdenken?

Tom Vandenabeele

Tom Vandenabeele over hoe snel 100 jaar wel kan vliegen

Je kon het voorbije weekend op de koppen lopen in het Museum aan de IJzer – de IJzertoren, dus -, aan de Dodengang, op de Duitse Begraafplaats in Vladslo en andere WO I-sites in de Westhoek. Zowel zaterdag als zondag was het er een drukte van belang. Nog nooit gezien, echt waar. De herdenkingen van honderd jaar Eerste Wereldoorlog moeten eigenlijk nog starten en de WO I-toeristen stromen toe. We hadden een lang paasweekend, natuurlijk. En best wel mooi weer ook. Een hoop Belgische toeristen, dus en naast de gebruikelijke Nederlandse, Britse en Franse nummerplaten ook meer en meer Duitse. Aan de Dodengang heb ik zelfs een Zwitserse, een Zweedse en een Noorse auto opgemerkt.

Welkom… in de container

Het is duidelijk dat de toeristen niet wachten tot de officiële start van de herdenkingen van honderd jaar Eerste Wereldoorlog om naar de Westhoek te komen. Ook lijkt het er op dat er meer en meer buitenlandse WO I-toeristen na de regio Ieper ook de noordelijke Westhoek ontdekken.
Dan is het toch superjammer dat die volkstoeloop aan de Dodengang moet worden opgevangen in een… container. De vernieuwing van het – eigenlijk toch nog recente – museum in het bezoekerscentrum van de Dodengang zijn immers nog in volle gang. We hoorden dan ook hier en daar reacties met onbegrip daarover. En ook toeristen worden tegenwoordig mondiger en mondiger.
De constructie die wat verder langs de IJzerdijk de Petroleumtanks moet uitbeelden, stond er tot paasmaandag ook nog niet. De nieuwe uitkijktoren in Oud-Stuivekenskerke was ook nog niet toegankelijk…
Hoe komt dat ? We weten toch al langer dat we dit jaar honderd jaar Eerste Wereldoorlog gaan herdenken ? Dat er net voor de krokusvakantie nog volop getimmerd wordt, kan ik begrijpen. Maar tot een eind na de paasvakantie ? Bijzonder jammer, is dit allemaal. Hopelijk nemen bezoekers zich voor om toch nog eens terug te komen. Als het klaar raakt, tenminste.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.