Komt de langste toost eindelijk naar de Brugse Vesten?

Op het Brugs bierfestival konden de Brugse Autonome Bierproevers alvast toosten. Nu is het wachten op de vergunning van Stad Brugge om te toosten aan de Vesten. © FP
Stefan Vankerkhoven

Begin september, op de nationale dag van de bierconsument, ondernemen de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) langs de Vesten een tweede poging om het wereldrecord van de langste toost te breken. Eerstdaags wordt een vergunning aangevraagd bij het stadsbestuur. Voorzitter Marc Vandepitte hoopt deze keer wel op het fiat van de burgemeester.

Dezer dagen zijn de 200 leden van BAB druk in de weer met de voorbereiding van de elfde editie van het Brugs Bierfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 3 en zondag 4 februari op de Markt en de Burg. Maar ze denken ook al verder: op de eerste zaterdag van september, willen de Brugse Autonome Bierproevers langs de Brugse Vesten de langste toost uitbrengen.

Aanvraag te laat

“Het huidige record is een toost met 1.250 mensen”, zegt BAB-voorzitter Marc Vandepitte. “Dat moet makkelijk te breken zijn. Het is ook het mooiste record: wat is er schoner en warmer dan samen een toost uit te brengen en elkaar het beste te wensen?”

Vorig jaar kreeg Marc Vandepitte van de stad geen vergunning voor een recordpoging, omdat BAB naar verluidt de aanvraag te laat ingediend had en aanvankelijk de poging op een zaterdagochtend in de Steenstraat wou ondernemen. BAB stelde dat de aanvraag al in juni ingediend werd en week ontgoocheld uit naar Damme. Het record werd toen niet gebroken, omdat het regenweer vele bierliefhebbers afschrikte