“In twee jaar geen stap vooruit gezet”

Tessa Wullaert

Na de eerste speeldag in de groepsfase hebben er welgeteld 3 van de 24 landen echt bekoord. Een aantal, zoals België, stelde teleur. Alles was aanwezig om er een spetterend feest van te maken. Een vol stadion, ideale weersomstandigheden en een goed veld, maar het inspireerde onze Duivels jammer genoeg niet.

Geen druk vooruit, traag spel en betwistbare tactische keuzes. Het positieve was wel dat we nog kansen hebben gekregen, maar twee jaar na het WK in Brazilië moeten we vaststellen dat we geen stap vooruit hebben gezet. We zijn nog steeds in hetzelfde bedje ziek. Betekent dit verlies dat ons EK slecht zal zijn? Nee, maar het is wel een teken aan de wand. Gelukkig voor de Rode Duivels viel de uitslag van Zweden-Ierland mee, waardoor we aan een zes op zes genoeg hebben om naar de volgende ronde gaan.

Als het Wilmots zijn plan was om De Bruyne en Hazard vrijheid te geven door zonder echte 10 maar wel met lopende mensen zoals Fellaini te spelen, dan zijn die keuzes wel ergens te begrijpen. Al werden die dan niet goed uitgevoerd. Fellaini en Lukaku zijn amper gevaarlijk geweest in de box en veel goede voorzetten zijn er ook vanop de flanken niet gekomen. Met de inbreng van Mertens kwam er nog wat steriele druk, maar het was niet goed. Al kunnen we toch enkele positieve punten aanhalen: Vermaelen en Vertonghen speelden hun wedstrijd en ook Thibaut Courtois stond er. In de aanvangsfase was er wel wat druk vooruit dankzij vooral Nainggolan. Zijn wissel was dan ook verrassend.

In die eerste wedstrijden werd er door bijna alle landen vooral afwachtend gevoetbald. De echte toplanden konden, op Duitsland na, niet echt overtuigen. Engeland speelde goed, maar werd gepakt door de sluwe Russen. We zijn nog maar een speeldag ver en er kan nog van alles gebeuren. Er zullen na maandag heel wat Belgen teleurgesteld zijn, maar in 4 jaar tijd hebben we toch wat bereikt. Na zaterdag zal er veel duidelijk worden, maar voorlopig is er nog geen reden tot paniek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.