Oostendse Italiaan Vito Centomani over match België-Italië: “Laat penalty’s maar beslissen”

“Als Italië de finale haalt, loop ik in Italiaans shirt door de Langestraat”, lacht chef Vito Centomani.©Peter MAENHOUDT
“Als Italië de finale haalt, loop ik in Italiaans shirt door de Langestraat”, lacht chef Vito Centomani.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Vrijdagavond om 21 uur kijken België en Italië elkaar in de ogen in de levensbelangrijke kwartfinale op het Europees kampioenschap voetbal. De Rode Duivels of de Azzuri: wie van deze twee topfavorieten stoot door richting eindwinst? Een vraag die chef Vito Centomani van Resto Vito als volbloed Italiaan moeilijk kan beantwoorden. “Ik geef elk team 50 procent kans om te winnen.”

Chef Vito biedt met Resto Vito authentieke Italiaanse gerechten aan, rechtstreeks uit zijn geboortestreek Apulië. Het restaurant is momenteel nog gevestigd in de Christinastraat 75, maar zoals bekend wordt naarstig gebouwd aan een drijvend restaurant in de jachthaven naast de Mercator. “We hopen in augustus te openen”, zegt Vito. “De werken zitten op schema, alleen is er wat vertraging met de levering van bouwmaterialen aluminium en hout. Maar het komt allemaal goed.”

Maar vrijdag staat de belangrijkste bijzaak ter wereld voorop: voetbal. Vito (39), volbloed Italiaan, woont nu zo’n drie jaar in België en heeft met Katrien Baele, bekend van Immo Katrien, ook een Oostendse partner. Tja, voor welk land supporter je dan? “Ach, het zijn twee heel sterke teams, hé”, begint Vito diplomatisch. “Ik heb geloof in beide elftallen en geef ze evenveel kans om te winnen. Eerlijk, wie het ook wordt, ik ben gelukkig voor ze. Daarom, ik hou het in mijn pronostiek op 2-2 en laat penalty’s dan maar beslissen”, lacht de sympathieke chef.

Supporter voor beide

“In mijn restaurant kook ik in een passende koksjas, mijn hart klopt nog altijd voor Italië, al voel ik me ook Belg. Want ja, ik heb ook een Belgisch truitje liggen. In Italië supporter ik voor clubs Monopoli uit mijn geboortestreek en Lazio Roma, waar ik een tijdje heb gewoond. Vandaar dat mijn favoriete speler bij Italië Ciro Immobile is, een heel goeie spits. Ik ben ook liefhebber van Federico Chiesa, zoon van de bekende spits Enrico. Nu, als Italië de finale haalt, dan ga ik iets speciaals doen. Wat? Dat weet ik nog niet. (schatert) In mijn Italiaans shirt door de Langestraat lopen, zoiets.”

“Drijvend restaurant hopelijk in augustus open”

Hoe kijkt partner Katrien naar de belangrijke pot voetbal? “Ik ben blij dat hij vanavond moet werken in het restaurant en ik in alle rust thuis kan kijken”, lacht ze. “Want ja, ook al steunt hij zowel Italië als België, Vito kan hevig zijn. Hij zal de wedstrijd achter de potten volgen via internet. Ik geloof hem echt als Vito zegt dat hij voor beide landen supportert. Ik was bijvoorbeeld verrast dat hij eens thuis kwam van winkelen met een Belgisch voetbalshirt, maar de oprechte liefde voor vaderland Italië is natuurlijk volledig te begrijpen.”

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.