Oorlogsgraven in Pittem opgeknapt door Heemkundige kring

Redactie KW

Net zoals vele Vlaamse begraafplaatsen telt het Pittemse kerkhof een aantal graven van oorlogsslachtoffers.

Helaas verkeerden de meeste in een slechte staat. Een aantal leden van de Heemkundige kring, met Willy Deconinck voorop, beslisten hier iets aan te doen.

“Nu het exact 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon, springen de initiatieven rond herdenkingen als paddenstoelen uit de grond”, steekt Willy van wal. “Er is in dat verband terecht heel veel aandacht voor de vele begraafplaatsen in de Westhoek, maar veel mensen vergeten dat een pak oorlogsslachtoffers op de kerkhoven naast hun deur begraven liggen. Deze graven liggen er vaak minder goed bij en worden in vele gevallen met verdwijnen bedreigd. Dit is in Pittem niet anders. Enkele jaren geleden werd het graf van Valère Meerschaert weliswaar in ere hersteld, maar er waren nog een aantal graven die zich in een erbarmelijke staat bevonden. Vanuit de Heemkundige kring besloten we dan ook met een aantal leden hier iets aan te doen.”

“Zo is er op het kerkhof onder meer het graf van een vader Maurice Billiet en zijn twee zonen André en Roger, die destijds woonden waar nu de gemeenteloods in de Fonteinestaat staat en die gedurende een periode van 17 dagen allen stierven door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat graf lag er abominabel bij en samen met Freddy De Ceuninck heb ik dat hersteld, van nieuwe kiezelsteentjes voorzien en de drie kruisen opgekuist. Ook het graf van de negenjarige Roger Olivier, die in 1940stierf tijdens een bombardement, hebben we in ere hersteld. Naast het eerder genoemde graf van Valère Meerschaert liggen nog twee graven van slachtoffers van WOI. Van deze twee mensen hebben we het bidprentje op de kop kunnen tikken. We hebben dit uitvergroot en op het graf gehangen en eveneens de stenen opgekuist.”

“Tenslotte hebben we het ijzeren kruis hersteld op het graf van Henri Van Ryssel. Deze Pittemnaar viel als oorlogsslachtoffer in Duitsland in 1919, dus het is niet evident dat hij hier begraven ligt. We hebben echter ontdekt dat zijn ouders in de middengang liggen, dus we veronderstellen dat zij hem hebben laten overbrengen. Het is overigens heel moeilijk in dit verband informatie te vinden, omdat deze personen nog geen honderd jaar dood zijn. Zolang dit niet gebeurd is, geldt de wet op de privacy en mag geen info vrijgegeven worden. Op het kerkhof staan overigens nog heel wat ijzeren kruisen, die allemaal uit dezelfde periode dateren. Het zou jammer zijn als deze bij het verwijderen van de graven zouden verloren gaan. We willen dan ook aan de gemeente voorstellen om deze allemaal tegen de voormuur van het kerkhof te plaatsen.”

“Met Wapenstilstand voor de deur, besloten we enkele weken geleden op alle graven van oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog tegen 11 november een kleine gedenksteen te zetten, waarin een klaproos verwerkt zit. Omdat het de tand des tijds zou kunnen doorstaan besloten we dit in arduin te maken. De voorbije week hebben we deze dan op de graven gezet, zodat het op deze manier voor iedere bezoeker duidelijk is waar de slachtoffers uit WOI liggen.”

(JG)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt