Na amper 18 dagen dienst sneuvelde Léon Vanelslander als eerste Gitsenaar op 18 augustus 1914 in de slag nabij Tienen, en dat is dus zowat precies 100 jaar geleden.
Léon Vanelslander werd geboren in Gits op 30 maart 1890, als zoon van Henri en Eugenie Bogaert. Het gezin woonde in de Noordabeelstraat 14, dat is in de directe omgeving van Meubels Stroobant. Vader Henri stond ingeschreven als ‘werkman’, Léon als ‘landbouwarbeider’.
Op 1 augustus 1914 ging Léon onder de wapens. Hij werd soldaat bij het 21ste Linieregiment. Drie dagen later, op 4 augustus, trokken de Duitse troepen België binnen. Twee weken later, op 18 augustus, sneuvelde Léon als eerste Gitsenaar in WO I, precies 100 jaar geleden dus, dit in de bekende Slag bij Sint-Margriete-Houtem bij Tienen. Hij werd begraven in Sint-Margriete-Houtem, op het militaire kerkhof. Later volgde een herbegraving op hetzelfde kerkhof in graf nummer 58.
Voor die 18 dagen dienst, van 1 tot 18 augustus 1914, ontving Léon een soldij van 75 frank. Omdat hij sneuvelde in de oorlog, kwam daar nog eenmalig 300 frank bovenop. Dit bedrag ging voor de helft naar zijn ouders en voor de helft naar zijn broers en zussen: Bertha, Adrienne, Oscar en Francis.
Kermisexpo
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ook Gits bezet gebied. Heemkring Aubert Tillo Van Biervliet organiseert met participatie van het Davidsfonds in het kermisweekend een unieke tentoonstelling in het oud gemeentehuis over Gits in WO I.
Je bent er welkom tijdens de opening op vrijdag 13 september vanaf 20 uur, zaterdag 14 september vanaf 17 uur, zondag 15 september van 10 tot 12 uur en opnieuw vanaf 16 uur, maandag 16 september vanaf 18 uur. Weg van het oorlogsgeweld in de raadszaal kan je verpozen in het oorlogscafé in De Blekne Moane.
Nooit vertoonde foto’s
Medeorganisator Mark Broucke licht een tip van de sluier: “Onder andere aan de hand van een tijdslijn kom je alles te weten over het oorlogsgebeuren in Gits. We presenteren ook nog nooit vertoonde foto’s. We beschikken over heel wat feitenmateriaal, dat nog nooit gepubliceerd werd in Gits, door geen enkele instantie in de loop van de jongste honderd jaar. We beschikken momenteel over talloze documenten, zodat de kans bestaat dat dit jaar nog niet alle aspecten aan bod kunnen komen, maar dat we een en ander zullen spreiden over de komende jaren. In ieder geval, die kermisexpo mag je nu zeker niet missen!”
(JD)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier