Acht ongevallen aan West-Vlaamse spoorwegen in 2022, met twee dodelijke slachtoffers
Er hebben vorig jaar in België minder ongevallen plaatsgevonden aan spoorwegovergangen dan in 2021, maar de dodentol was wel zwaarder. Er vielen elf doden, of gemiddeld bijna één per maand, dat maakte spoornetbeheerder Infrabel maandag bekend. Mét oproep om de regels te respecteren.
Er gebeurden vorig jaar 32 ongevallen aan overwegen in België, een duidelijke daling tegenover de 46 ongevallen in 2021. Maar het aantal doden nam toe van 9 naar 11 (7 voetgangers en 4 mensen in voertuigen). De dodentol was ook het zwaarst in minstens vijf jaar. Er vielen voorts nog twee gewonden.
Twee doden in 2022
De meeste ongevallen vorig jaar vonden plaats in Vlaanderen, dat ook de meeste overwegen telt. In onze provincie waren er acht ongevallen, met twee doden. Er was een ongeval in Loppem in februari, maar ook het incident vorige zomer in Varsenare, waar een trein inreed op een auto. Er ontspoorde ook een locomotief in Zeebrugge. Iedereen herinnert zich ook nog de beelden van de vrachtwagen die in december vorig jaar werd gegrepen door een trein in Ardooie. Ook dit jaar is er al weer een ongeval geweest, nu aan een spoorweg in Deerlijk.
Vaak met jongeren
Bij de meeste ongevallen is een voertuig betrokken, bij ongevallen met voetgangers gaat het het vaakst om jongeren die door de slagbomen slalommen. Nog opvallend: een meerderheid van de ongevallen gebeurt met buurtbewoners. Zij zijn ervan overtuigd dat ze de lokale toestand goed kennen en denken dat hen niets kan overkomen, luidt het.
“We kunnen overwegen afschaffen, de politie kan controleren, maar uiteindelijk gaat het om de mindset van de mensen”, aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. “Zij moeten altijd de verkeersregels en de signalisatie aan overwegen respecteren.”
Breng jezelf in veiligheid
Die regels niet eerbiedigen is meteen de hoofdoorzaak van de ongevallen, gevolgd door onvoorzichtig gedrag, zoals zich vastrijden op de overweg. Wie zo’n incident meemaakt, krijgt de raad om allereerst zichzelf in veiligheid te brengen en de sporen meteen te verlaten. “Verwittig vervolgens de hulpdiensten (112) om het treinverkeer te laten stilleggen”, aldus Infrabel.
De ongevallen en andere incidenten aan overwegen (zoals bijvoorbeeld een afgereden slagboom of bovenleiding) leidden vorig jaar tot 39.049 minuten vertraging in België, of gemiddeld 1 uur en 47 minuten per dag, geeft Infrabel nog mee. (BR/belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier