Goed 30 jaar geleden werd in Mesen de Rederijkerskamer opgericht. Het was bij de start de bedoeling om bestuurslid Albert Ghekiere de vredesbeiaard te laten uitbouwen.
Albert Ghekiere kon met vele giften de beiaard uitbouwen met 58 klokken. Bij de dood van Albert in 2003 werd een nieuw bestuur gekozen, maar dat kwam nooit meer bijeen. In november van dit jaar werd de vereniging ontbonden. Het geld dat nog in kassa was werd geschonken aan drie verenigingen. Zowel Okra (ongeveer 5000 euro) als het Geschiedkundig Museum (2600 euro) zullen de bedragen houden. De Koninklijke Fanfare (ook 2600 euro) zal het geld teruggeven aan de kerkfabiek die sedert het overlijden van Albert Ghekiere instaat voor het onderhoud van de beiaard.
Met de schenking wil Patrick Colson van het Geschiedkundig Museum nu een nieuw museum laten optrekken rond de slag van Mesen. Het geschiedkundig museum heeft op dit moment geen eigen vaste stek meer, een deel van de collectie werd meegenomen in het nieuwe bezoekerscentrum van de stad Mesen maar dat zint Patrick Colson niet. “Er staat nog zoveel waardevols op zolder in het oud stadhuis.”
Nog geen locatie
Colson wil het geld ook niet zomaar terugstorten. “We willen de mensen die de schenking deden ook niet voor het hoofd stoten.” Een locatie voor het nieuwe museum is er nog niet. Dit kan Mesen worden, maar evengoed Wijtschate, Wulvergem of Ploegsteert. Zolang er maar een link is met de slag van Mesen van juni 1917.”
(MD – foto www.mesen.be)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier