Nieuw boek beschrijft hoe de Oostendenaar de Eerste Wereldoorlog beleefde

Redactie KW

‘Ocharme, dat is toch ook maar een mens!’, zo heet het boek dat Patrick Gyselen heeft geschreven over de Oostendse lotgevallen in de Eerste Wereldoorlog.

De vijf groottantes van de auteur. Centraal Julia Devooght, grootmoeder van Patrick en belangrijke mondelinge bron over de Groote Oorlog voor hem. (Foto ML)

‘Ocharme, dat is toch ook maar een mens!’ Die oprechte zucht van zijn grootmoeder Julia Devooght ter verdediging van een mishandelde, Duitse soldaat, leverde auteur Patrick Gyselen (63) een eeuw later meteen de titel van zijn boek over de Eerste Wereldoorlog in Oostende op.

“Als kind groeide ik op met de verhalen van mijn grootouders en -tantes over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, die bij iedere familiereünie werden opgedist”, vertelt hij. “Vooral de lokale gebeurtenissen tijdens de Groote Oorlog spraken tot mijn verbeelding.”

Het weerloze lot van de burgers

De schrijver hangt zijn relaas, als verhalende non-fictie, op aan twee figuren die als getuigen die 4 jaar bezetting aan de lijve hebben ondervonden en er later ook schriftelijk of mondeling over hebben bericht. Enerzijds is er Alfons Elleboudt die zijn belevenissen neerpende in ‘Oostende onder de Duitsche bezetting’. Zijn vader, stichter en uitgever van De Zeewacht, kwam samen met zijn vrouw en een zoon om het leven toen hun huis werd gebombardeerd. Anderzijds was er zijn grootmoeder Julia Devooght, die samen met haar vier zussen ’14-’18 als jonge vrouw meemaakte.

“Het boek is ook de neerslag van mijn fascinatie voor geschiedenis en psychologie, voor het verleden en hoe die voorbije gebeurtenissen hebben ingewerkt op de mens”, legt Patrick uit. Hij schuwt ook het weerloze lot van burgers niet: lichamelijk verminkt of gedood of erger nog, zoals bij shell shock, gekwetst voor het verdere leven. Ook baby’s en hoogbejaarden werden slachtoffer van ‘friendly fire’ van de geallieerden. Behalve twee executies viel er geen burgerdode door Duitse kogels.

Ook de visserij, vluchtelingen, opeisingen en strandtoerisme komen in het boek aan bod. ‘Ook een mens’ Oostende 14-18: den anderen orlooge van Patrick Gyselen is uitgegeven bij Zorro, telt 208 bladzijden en kost 19,95 euro.

(ML)