Nederlander maakt documentaire over ‘de Madonna’s van Pervijze’

Redactie KW

De documentaire zal worden uitgezonden op achtereenvolgens zondag 23 en zondag 30 november in het programma OVT van de VPRO op NPO radio 1


De documentaire vertelt het verhaal van Elsie en Mairie. Twee Britse vrouwen die vier jaar lang met groot gevaar voor eigen leven, de levens redden van menig frontsoldaat in de Westhoek.

In augustus 1914 verlaat de nog onervaren Schotse Mairi Chisholm (18) op haar motor het landgoed in Dorset en pikt onderweg naar Londen de verpleegster Elsie Knocker (30) op. Samen melden ze zich bij het Munro’s Flying Ambulance Corps, opgericht door de excentrieke Schotse zenuwarts Hector Munro, en vertrekken in oktober naar het Vlaamse front. Hier begint de tweedelige reconstructie van Nederlandse (Breda) documentairemaker René Oomen voor Het Spoor Terug, het documentaire-onderdeel van het programma OVT van de VPRO. De documentaire is gebaseerd op dagboekfragmenten uit die tijd van de twee vrouwen zelf.

Paar maanden werden vier jaar

De oorlog is nog maar net een paar maanden oud als Elsie en Mairie de oversteek maken om als verpleegster aan het werk te gaan in West-Vlaanderen. Voor een paar maanden, want dan zal de oorlog wel afgelopen zijn, dacht men… Het werd vier jaar, waarin beide vrouwen de ongekende verschrikkingen van deze oorlog met ware heldenmoed tegemoet traden.

Geen idee van het front

Munro en de vrouwen hebben geen idee hoe het front in elkaar steekt en wat hen te wachten staat. “Ze dachten hooguit aan zoiets als Waterloo, maar hun grootste nachtmerrie werd bewaarheid”, zegt Vlaamse historicus Patrick Vanleene, die in zijn boek Op naar de Grote Oorlog de geschiedenis van Elsie en Mairi heeft vastgelegd.

Er zijn natuurlijk legio vrouwen geweest die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de verzorging en verpleging van gewonde soldaten. Het bijzondere aan Elsie en Mairie is dat zij, als enige vrouwen, direct achter de frontlinie hun werk doen.

>> De tweedelige documentaire De madonna’s van Pervijze is te beluisteren op zondag 23 en zondag 30 november aanstaande op de Nederlandse zender NPO Radio 1 in het programma OVT van de omroep VPRO, tussen 11:00 en 12:00 uur.