Westhoek hoopt op extra pompen nu regen weer met bakken uit de lucht valt: “Deze namiddag volgt nieuw overleg”

Nieuwe buien zorgen voor extra water dat in de overvolle Westhoek zo snel mogelijk naar zee moet om wateroverlast te vermijden. Extra pompen moeten daarbij helpen. © TP
Redactie KW

Nieuwe buien zorgen voor extra water dat in de overvolle Westhoek zo snel mogelijk naar zee moet om wateroverlast te vermijden. Extra pompen moeten daarbij helpen.

“Volgens het meest pessimistische model kan er tot dertig liter per vierkante meter vallen”, klonk het maandagavond nog bij de mensen van het provinciaal algemeen nood- en interventieplan. Het lijkt het slechtste scenario te worden. Ook de wind blijft van de partij met windstoten tot vijftig kilometer per uur.

Pompen

“We zaten vanmorgen samen met de waterbeheerders”, zegt Ewoud De Clercq van de dienst noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen. “De maatregelen blijven gelijk. Er is eerder een buffer opgebouwd door wat afvloeiing. Er komen extra pompen, maar de capaciteit en precieze locatie worden nog bekeken. Deze namiddag volgt een nieuw overleg met de waterbeheerders.

Zandzakjes

De passage van de buien was verwacht tussen deze voormiddag en de late namiddag. Daarna zou het droger en rustiger worden en dat zou ook de komende dagen zo blijven. Brandweer Westhoek kreeg intussen oproepen in verschillende hoeken van de hulpverleningszone voor extra zandzakjes en andere interventies rond wateroverlast.

“De toestand ter plaatse wordt nauwlettend opgevolgd omdat onduidelijk is wat de lokale impact van de regen zal zijn”, aldus Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek.

Peildrempels

De meeste waterpeilen stabiliseren en stagneren zelfs, maar in het Blankaartbekken heeft een langere periode nodig om te normaliseren. Verwacht wordt dat de buienzone op een aantal plaatsen opnieuw kan leiden tot een overschrijding van peildrempels, maar dat dit niet de hoge peilen zal bereiken uit de voorbije periode.

Springtij

De dammen houden stand en op het terrein blijft men verder maximaal inzetten op de afvoer van water richting zee. De daarbij bereikte debieten liggen momenteel ver boven wat ooit al afgevoerd werd. Ook de omstandigheden van het huidige springtij blijven gunstig, waardoor bij laagwater veel meer water kan afgevoerd worden naar de zee. De inzet van Defensie afgelopen nacht heeft de voorraad zandzakken ook opnieuw aangevuld.” (TP)

Het nummer 1722 en het e-loket www.1722.be blijven actief voor alle hulpvragen inzake wateroverlast. Voor levensbedreigende situaties bel je 112.