Guido en Trees verlaten woning door stijgend water: “We moeten plooien, de natuur wint”

Guido Vandenbroucke (66) en zijn vrouw Trees Vanbeveren (64) wonen in de afgelegen nederzetting Vijfhuizen in het overstromingsgebied bij De Blankaart. © TP
Redactie KW

Guido Vandenbroucke (66), conservator van natuurgebied De Blankaart, is zich met zijn vrouw Trees Vanbeveren (64) aan het voorbereiden om de woning te verlaten op advies van de brandweer. Ze wonen in de afgelegen nederzetting Vijfhuizen in het overstromingsgebied bij De Blankaart in de Diksmuidse deelgemeente Woumen.

“We moeten plooien, de natuur wint”, zegt de man die positief blijft. “We worden opgevangen bij het gezin van onze dochter. De kleinkinderen kijken er al naar uit. Het enige wat ons nog kan overkomen is materiële miserie. Dat is niet leuk, maar er zijn momenteel ergere dingen in de wereld, kijk maar naar Gaza.”

Het koppel woont er twintig jaar. “Dit is een historisch moment, nooit eerder moesten we vluchten. We kunnen niet anders want onze toegangsweg en straat dreigen te overstromen, waardoor we ongeveer twee kilometer afgescheiden raken van de buitenwereld. Er zijn stilaan ook praktische ongemakken: het toilet spoelt niet meer door, we moeten ons wassen in een bassin… precies een scoutskamp.”

Zicht

Het water kwam woensdagnamiddag tot twee meter van de achterdeur. “Als het hier binnenstroomt, komt het binnen in de kerk van het dorp Woumen, zeggen oudere buurtbewoners hier. Ook zij bereiden zich voor om te vertrekken. Hopelijk komt het water nooit zo hoog, anders zullen veel problemen ontstaan in Woumen en Diksmuide.”

Ondanks alle angst en overlast kan het koppel wel genieten van de zee die golft richting hun woning. “We gaan het zicht missen. En de prachtige zeearenden die pas boven ons huis vlogen. Voor de dieren is al dat water geen probleem: een mol laat zich op zijn rug drijven tot hij weer aan land kan, een haas kan zwemmen… ze kunnen hun plan trekken in dit natuurgebied dat al van oudsher overstroomt. Voor de zeearenden is dit trouwens een prima rustmoment. Eens geen vogelspotters en toeristen die hen opzoeken.” (TP)