Menen plant stadswandeling aan de hand van oorlogsdagboek ter herdenking van WO I

Redactie KW

Tijdens Wereldoorlog I was Menen een Duitse garnizoenstad.

De aanwezigheid van Menen Wald, de grootste militaire begraafplaats uit WO I, herinnert aan de periode 1914-1918. In het archief van de stad liggen tientallen affiches die aan die tijd herinneren. In het najaar van 2014 wil de stad met die documenten een parcours langs openbare gebouwen uitstippelen. Op die manier wil Menen de eigen bevolking en de bezoekers herinneren aan het leed dat de Duitse bezetting veroorzaakte.

Een stadswandeling aan de hand van het oorlogsdagboek van Gabriël Vuylsteke heeft aandacht voor de inwoners die vier jaar onder de Duitse bezetting leefden. Menen wordt trouwens ook opgenomen in het project ‘De andere kant van het front’ dat toeristische routes uitgewerkt via een app.

Toeristisch programma voor Duitse bezoekers

“Voor 2017 plannen we een herdenkingsplechtigheid op de Duitse militaire begraafplaats met een reünie van familieleden van gesneuvelde soldaten. Dankzij www.menenwald.be zijn er al 40 families die het graf van een overleden overgrootvader of overgrootoom hebben teruggevonden. We zouden graag met Wevelgem een toeristisch programma uitwerken dat zich specifiek op de Duitse bezoekers richt”, geeft Yves Dupont van Heemkring Menen nog mee.

(CR)