Deze 6 West-Vlaamse bedrijven werden gered door Kamal in ‘Andermans Zaken’

Kamal keert terug naar de bedrijven die hij heeft geholpen, zoals Mivan (links). De biologische bloemenboerderij Lent (rechts) kwam dit seizoen aan bod. © VRT/Joke Couvreur
Phebe Somers

Donderdagavond keert Kamal Khamarch in het VRT-programma Andermans Zaken terug naar alle bedrijven die hij in de eerste twee seizoenen onder de loep heeft genomen. Dat doet hij in de slotaflevering van het derde seizoen, waarin hij ook de biologische bloemenboerderij Lent uit Zwevegem en de Roeselaarse garage M Car Tech financieel gezonder heeft proberen maken.

Even terug naar het eerste seizoen. In september 2020 werd het eerste seizoen van Andermans Zaken afgetrapt door Bakkerij Laurens uit Varsenare (Jabbeke). Daar ontmoette comedian en docent bedrijfseconomie Kamal Khamarch een hardwerkend koppel met een uitgebreid aanbod aan lekkernijen, maar ook een zorgwekkende boekhouding. Enkele weken na de uitzending van die eerste aflevering – in realiteit negen maanden na de opnames – lieten Melissa en Laurens al weten dat ze voor het eerst sinds langs meer schuldenvrij waren. Drie jaar na het eerste bezoek van Kamal draait de bakkerij beter dan ooit. “We hebben zoveel geleerd van Kamal en houden nog steeds contact met hen. We hebben veel meer rust en zekerheid, dat hebben we allemaal te danken aan het programma”, vertelden ze recent aan onze krant.

In datzelfde seizoen bracht Kamal een bezoekje aan het For Freedom Museum in Ramskapelle, deelgemeente van Knokke-Heist. Ondernemers Danny en Freddy Jones hadden moeite om hun uniek museum over de Slag om de Schelde (WO II) op de kaart te zetten, op zowel nationaal als internationaal niveau. “Een zwaar en indringende ervaring, maar het resultaat was bijzonder positief”, zeiden ze toen na afloop van hun uitzending. Ook zij zullen in de laatste special-afleveringen van het derde seizoen samen met Kamal terugblikken op het parcours dat ze intussen hebben afgelegd, ze hebben alvast heel wat te vertellen.

Positieve ervaring

In 2022 kregen we net als Kamal de kans om binnen te kijken bij Zetelfabriek Depoorter uit Sint-Eloois-Winkel (Ledegem), gerund door Jean-Pierre Depoorter en zoon Samy. Het aantal bestellingen daalde jaar na jaar, dus trok het duo aan de alarmbel. En dat bleek al snel de juiste beslissing te zijn. Kamal kon de boel gelukkig redden, want twee jaar later staat het bedrijf – nu onder de naam Aterlier Depoorter – terug op de rails. “Onmiddellijk na het programma stroomden de opdrachten binnen. Niet enkel van particulieren, maar ook van totaalinrichters en interieurarchitecten”, klonk het eind februari van dit jaar.

Het tweede seizoen werd afgesloten door het Stadense bouwbedrijf Mivan. Het ging er emotioneel aan toe toen Kamal de papieren van zaakvoerder Jelle Vanheste had geanalyseerd: bleek dat de hardwerkende West-Vlaming zichzelf slechts 3,5 euro per uur kon uitkeren. Het was al snel duidelijk dat Jelle openstond voor al het advies dat Kamal te bieden had en de kansen met beide handen greep. Twee jaar later gaat het een pak beter met Jelle én het bedrijf dat zijn vader ooit uit de grond stampte. “Ik heb ontzettend veel geleerd van Kamal en de experts met wie hij mij kennis heeft laten maken. Het was een zeer positieve ervaring, en het gaat intussen – ondanks de moeilijke economische tijden – echt goed met Mivan”, vertelt Jelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier