Zetelfabriek Depoorter uit Sint-Eloois-Winkel geeft zich bloot bij Kamal Kharmach in ‘Andersmans Zaken’

Zoon Sammy en vader Jean-Pierre Depoorter van de gelijknamige zetelfabriek. © Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

In het tweede seizoen van Andersmans Zaken, het programma dat bedrijven een nieuw elan wil geven, duikt ook Zetelfabriek Depoorter op. Bij de Winkelse fabrikant van zitmeubelen loopt het de jongste jaren wat stroever. En via het tv-programma zet Karmal Kharmach de familie Depoorter op een ander spoor.

Het tv-programma Andersmans Zaken is aan het tweede seizoen toe. In elke aflevering gaat stand-upcomedian en docent bedrijfseconomie Kamal Kharmach langs bij een bedrijf in moeilijkheden. Hij observeert er de dagelijkse gang van zaken en de uitdagingen en moeilijkheden waar de bedrijfsleiders mee te maken krijgen. Doorheen de aflevering bespreekt hij ook de casus met zijn studenten aan de Karel de Grote Hogeschool. Na een analyse van de boekhouding identificeert hij aan de hand van de cijfers de oorzaken van de problemen waar het bedrijf mee kampt en zoekt hij samen met experts in het specifieke vakgebied mee naar structurele oplossingen.

Voorzet van Unizo

Zetelfabriek Depoorter, die op ’t Lindeke 23 gevestigd is, bestaat al sinds 1978. “De zaak werd opgericht door mijn vader Jean-Pierre. Samen met mij runt hij nog verder de zaak, we hebben ook één werknemer in dienst”, zegt Samy Depoorter (50). De zetelfabriek was jarenlang in de Kortrijksestraat in Izegem gevestigd. “Maar we raakten er te klein gehuisvest, in 2003 verhuisden we naar het bedrijventerrein in Sint-Eloois-Winkel.”

Nieuwe naam

Het bedrijf is gespecialiseerd op zitmeubelen op maat. “De klanten komen hier volledig naar eigen wens hun zitmeubelen samenstellen. Maar de jongste jaren zagen we onze bestellingen terugvallen, door corona werd dat nog erger. Daarom besloot ik om eerst naar Unizo te stappen om daar advies in te winnen. En het was daar dat ze me voorstelden om me kandidaat te stellen voor Andersmans Zaken. En blijkbaar waren we de eerste die de selectie haalde.”

We hebben niets te verliezen door deel te nemen aan het programma

Eerst kwam de redactie van het programma enkele keren langs voor enkele gesprekken. “Ze verwachten dat je eerlijk bent en je ook helemaal bloot geeft. Nee, dat is niet altijd makkelijk. Maar het is niet alleen zakelijk, maar ook menselijk belangrijk om open te kunnen praten over zaken die je dwars zitten. En bovendien hebben we ook niets te verliezen door deel te nemen aan het programma.”

De opnames zijn ondertussen achter de rug, vanaf 28 december gaat het programma op VRT van start. “Maar in welke aflevering we zullen opduiken weten we nog niet.” Samy mag natuurlijk nog niet alles vertellen, maar mag toch dit kwijt. “De mensen hadden vaak een verkeerde perceptie van wat we hier doen, gewoonweg al door onze naam. We maken hier wel zetels, maar verkopen die niet aan fabrieksprijzen. Het zijn op maat gemaakte stukken, dus die vallen in een iets duurder segment. Daarom zijn we ook op zoek gegaan naar nieuwe naam, een naam die het ambachtelijke meer onderstreept.”

Wapenfabrikant

Ook de toonzaal kreeg een hele make-over. “Nu waren we net een zetelwinkel. Maar we willen onderstrepen dat de mensen hier hun volledige eigen fauteuil kunnen samenstellen en dat doen we door die modulair voor te stellen. Het programma komt pas eind dit jaar of begin 2022 op het scherm, maar we startten al met onze vernieuwing. Op zondag 17 oktober vanaf 15 uur komt Karmal ons een bezoekje brengen en kan iedereen hier ook vrij in en uit stappen. We leerden Karmal kennen als een aangename man. En hopelijk helpen zijn tips om onze zaak een nieuw elan te geven.”

Zetelfabriek Depoorter, die dus vanaf zondag officieel een nieuwe naam krijgt, werkt niet enkel voor particulieren, maar doet ook projecten. “Behalve het frame maken we alles zelf. Het moeilijkste wat ik ooit fabriceerde was een voetbank voor het wapenmerk Brown, met het logo in de vorm van een hertenkop. Er gaat hier veel vakmanschap schuil en daar mogen we fier op zijn.”

Zondag 17 oktober vanaf 15 uur is Kamal Khamarch te gast bij Zetelfabriek Depoorter in ’t Lindeke 26. Vrije toegang.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.