Kamal Kharmach redde Bakkerij Laurens in 2020: “Dankzij televisie eindelijk schuldenvrij”

Melissa Vande Ryse en Laurens de Vestele met hun dochtertje Lotte: ze werken nog steeds hard, maar hebben weer hoop.©Davy Coghe Davy Coghe
Melissa Vande Ryse en Laurens de Vestele met hun dochtertje Lotte: ze werken nog steeds hard, maar hebben weer hoop.©Davy Coghe Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Het verhaal van bakkerij Laurens in hartje Varsenare liet dit jaar weinig mensen onberoerd. Het bedrijf werd onder de loep genomen voor het Eén-programma ‘Andermans Zaken’ en het noopte de jonge, hardwerkende ondernemers tot het nemen van maatregelen. Het legde ook meteen een taboe bloot waar we in West-Vlaanderen maar al te goed mee vertrouwd zijn: stilzwijgend doordoen, zelfs al gaat het niet zo goed.

Eind september zagen we hoe komiek Kamal Kharmach – die ook docent Bedrijfseconomie is – zes noodlijdende ondernemingen weer op de rails wilde krijgen in het nieuwe Eén-programma Andermans Zaken . In de eerste aflevering maakten we kennis met bakkerij Laurens uit Jabbeke, waar het water aan de lippen stond van het jonge, ambitieuze koppel.

De twee werkten keihard en hadden een indrukwekkend aanbod aan brood en ander lekkers in de toonbank, maar de cijfers en de boekhouding bleken bijzonder confronterend. Zo werd duidelijk dat ze voor amper 1,75 euro per uur werkten en dat er aan dit tempo van een geplande uitbreiding geen sprake kon zijn. Een bittere pil voor het koppel. Vooral voor bakkersvrouw Melissa werd het bij momenten even te veel. Maar het duo ging dankzij de nodige adviezen aan de slag en gooide alles om.

Het resultaat verbaast vandaag zelfs de auditeur die de zaak nog altijd opvolgt. Het mag dan ook niet verwonderen dat Melissa vandaag al een pak geruster en enthousiaster klinkt. “Het gaat goed, ja. Heel goed zelfs”, aldus Melissa. “We werken compleet anders in vergelijking met vroeger, veel efficiënter ook. We worden nog steeds begeleid, maar we hebben alles onder controle. We kunnen eindelijk weer wat ademhalen en zelfs sparen. Dat laatste is voor ons een echte overwinning. Meer nog: we zijn na negen maanden schuldenvrij”, klinkt het trots. Waar Melissa vroeger de foodcost niet kende, weet ze het nu van elk product in de toonbank, tot op het griezelige af. “Er zijn soms dagen dat ik een hele dag achter mijn pc zit en meer administratief dan fysiek werk doe, maar je ziet het verschil wel in onze cijfers.”

Bezoekers uit Limburg

Het programma was voor het koppel een unieke kans die ze met beide handen hebben gegrepen. “Het werd al snel duidelijk dat we fout bezig waren. We deden echt álles voor onze klanten. Nu nog steeds, voor alle duidelijkheid, maar niet tegen elke kost. We denken nu veel meer na.”

Melissa en Laurens met Kamal Kharmach in ‘Andermans Zaken’.© Eén
Melissa en Laurens met Kamal Kharmach in ‘Andermans Zaken’.© Eén

De impact van het programma hadden ze evenwel wat onderschat. Heel Vlaanderen leefde mee met het koppel, ze waren zelfs even een trending topic op Twitter en de volgende morgen stond Linde Merckpoel voor haar vlog voor de deur. “We hadden na afloop van het programma gedacht om nog een uurtje op te blijven, maar onze telefoon stond roodgloeiend. Pas om kwart na één ’s nachts viel dat stil. Ik denk dat we die nacht slechts 3 uur geslapen hebben.” (lacht)

Bezoek uit Nederland

En de klassieke vraag kan uiteraard niet uitblijven, nadat in het programma duidelijk werd dat Melissa niet wilde afwijken van de 38 broodvarianten in huis. “Het zijn er nog altijd 38, ja”, lacht Melissa. “Ook de befaamde vlaggetjes keren nog vaak terug, zoals in onze acties. Voor Black Friday verkochten we eclairs met zo’n vlaggetjes op, op één dag vlogen er 200 de deur uit. Dat is fantastisch om te zien.”

“Nog steeds is onze passage hét gespreksonderwerp hier. Dat vind ik niet erg, het is vooral fijn om te zien hoe mensen meeleven. We krijgen zelfs mensen over de vloer uit Hasselt en Leuven, mensen die in de buurt zijn en eens passeren. En geloof het of niet: zelfs mensen uit Amsterdam.”

Nog een – niet onbelangrijk – gevolg van het programma: de twee doorbraken een taboe en spoorden anderen aan om hetzelfde te doen: hulp zoeken als het niet gaat. “Sinds onze passage kent onze begeleidster Barbara zo’n 15 bakkers die de stap hebben gezet om hulp te vragen. Een groot deel daarvan wordt nu ook opgevolgd. Dat toont aan dat we er niet alleen voor stonden en staan. Het betekent ook dat we onrechtstreeks anderen hebben kunnen inspireren en helpen, waar we heel blij mee zijn. Maar het belangrijkste is dat we weten waar we nu staan en waar we naar toe willen. We willen groeien, maar op een gezonde manier. Er moet hier ook geen twintig man werken, anders verliezen we onze persoonlijkheid.”

Vakantie

Het eindejaar is steevast een hele drukke periode voor het koppel, maar op 1 januari sluiten ze de deuren voor een welverdiende vakantie. “Uit de cijfers bleek dat de eerste drie dagen van het jaar de minste dagen waren qua omzet, dus genieten we straks van wat extra vakantie, gezellig thuis. Dat mag ook wel, want dit jaar hebben we echt élke zondag gewerkt.”

Melissa en Laurens met Kamal Kharmach in ‘Andermans Zaken’.© Eén
Melissa en Laurens met Kamal Kharmach in ‘Andermans Zaken’.© Eén

Waar Melissa in het programma aangaf dat er niet altijd veel tijd was voor hun dochtertje, is dat nu helemaal anders. “Kinderen pikken heel makkelijk stress op, en we zien nu hoe onze dochter ook duidelijk voelt dat wij geruster zijn. Vroeger zouden we op onze sluitingsdag nog wat extra werken, maar nu kiezen we heel bewust voor ons gezin. Door onze manier van werken aan te passen, is er meer tijd over. Op reis gaan, zit er logischerwijze nu nog niet in. Maar het feit dat we de mogelijkheid hebben, scheelt al veel. Mentaal zijn we veel geruster. Vorig jaar rond deze periode, vlak voor de opnames, zaten we echt op ons dieptepunt, en nu hebben we zelfs al een nieuw camionetje kunnen aanschaffen. Gek wat een jaar kan doen. Vandaag zijn we rechtgekrabbeld en aan het groeien. Dat doet ongelooflijk veel deugd.”