Naar aanleiding van 100 jaar ‘Groote Oorlog’ diende Griet Coppé een resolutie in.
In de herdenking en in de beeldtaal rond de Groote Oorlog komen de inspanningen en het leed van de vrouw amper aan bod, zegt Griet Coppé in een persbericht. “Het Vlaams Parlement vraagt daarom aan de Vlaamse Regering om in West-Vlaanderen een monument op te richten ter herdenking van de rol van de vrouw. In de periode 2014-2018 herdenkt niet alleen Vlaanderen, maar de hele wereld de Eerste Wereldoorlog. De Groote Oorlog van 1914-1918 was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. Vrouwen hebben meer dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand. Vrouwen waren evenzeer slachtoffer”, zegt het Vlaams Parlementslid.
Gedenkteken voor vrouwelijke inspanningen
“In beide kampen werden vrouwen, al dan niet vrijwillig, massaal ingeschakeld in de landbouw, de industrie, de zorg en het overheidsapparaat. De Britse en Franse inlichtingendiensten hadden naar schatting 3.500 vrouwelijke agentes in West- en Oost-Vlaanderen en in het Franse departement Nord.”
In de beeldtaal ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog lijkt de vrouw compleet afwezig. “Ik wil in West-Vlaanderen een gedenkteken laten oprichten die de inspanningen van de vrouwen tijdens WO I erkent. Het gedenkteken zou ook symbool staan voor alle verzorgende vrouwen en mannen die ook vandaag nog over de hele wereld werken in gevaarlijke oorlogsomstandigheden. De resolutie werd unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie”, aldus nog Griet Coppé.
(MF)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier